Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Φοιτητές από σαράντα κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ «oργώνουν» τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου

ΝΑΥΠΛΙΟΝ:
Στην Πύλη της Ξηράς, με φόντο το Παλαμήδι
του Κώστα Πρώιμου
Εβδομήντα τρείς φοιτητές από  σαράντα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ (HarvardNotre Dame, Michigan κ.α). «οργώνουν» αυτές τις ημέρες, τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους  και τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού  στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο των μαθημάτων τα οποία παρακολουθούν στην Αθήνα (ΔΙΚΕΜΕΣ).  
Το εκπαιδευτικό τους πεδίο, σε πολλούς επιστημονικούς τομείς, (Αρχαιολογία, Φιλολογία, φιλοσοφία, Αρχιτεκτονική κα)  σχετίζεται με την Ελλάδα και ασφαλώς  τα μαθήματα που επιλέγουν (studying abroad) προσμετρούνται,  στην τελική αξιολόγηση του πτυχίου τους. Συλλέγοντας στοιχεία, επισκεπτόμενοι σε μια ερευνητική δράση που  άρχισε την περασμένη Τρίτη και  αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο, οι Αμερικανοί λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας  θα αναγορευτούν εν συνεχεία, ίσως στους πιο πολύτιμους πρεσβευτές ενός αέναου και άφθαρτου συστήματος κοσμοθεωριών που, σαν το  φως του ηλίου ακόμη και σήμερα μετά από χιλιάδες χρόνια, «διαχέουν την υπέρτατη λάμψη» στην Οικουμένη…

ΝΕΜΕΑ: Μπροστά στο ναό που αναστήλωσε 
ο αναβιωτής των Νέμεων αγώνων, Στέφανος Μίλλερ
Την ανωτέρω εκπαιδευτικού τύπου περιήγηση, διοργανώνει αθόρυβα εδώ και πενήντα τρία συναπτά έτη, το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και  Μεσογειακών Σπουδών που εδρεύει στην Αθήνα… (ΔΙΚΕΜΕΣ –College Year in Athens)  Παλαιοί φοιτητές ως συμμετέχοντες, στα αντίστοιχα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν την δεκαετία του 60’ και του 70’ είναι σήμερα θαυμαστές της Ελλάδας, την οποία διαφημίζουν ευρέως και ποικιλοτρόπως, προσδίδοντας ανάλογο κύρος, δεδομένου ότι αρκετοί  εξ’ υμών είναι καταξιωμένοι Καθηγητές στην διεθνή Πανεπιστημιακή Κοινότητα ή διακεκριμένοι ανά τον κόσμο επιστήμονες, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΔΙΚΕΜΕΣ… Η πλειοψηφία των ξένων φοιτητών που είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα κατά το παρελθόν, εξακολουθούν να έρχονται ως τουρίστες στα μέρη και τους αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους εισήλθαν ως νεόκοποι της γνώσης στα… άδυτα του Ελληνικού Πολιτισμού… Καθ’ όλη την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας,  η Αργοναυπλία, το Σπήλαιο «Φράγχθι» στην Κοιλάδα, η Σπάρτη, η Καλαμάτα, η Αρχαία Ολυμπία και η Νεμέα, αποτέλεσαν φανατικούς προορισμούς, για φοιτητές και καθηγητές που κυριολεκτικά αδημονούσαν να γνωρίσουν και ασφαλώς να προσεγγίσουν επιστημονικά.
Από δεξιά προς αριστερά: Ρωμύλο Γκαντόλφο-  Διευθυντής των διεθνών σχέσεων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Κώστας Πρώιμος- Ενημέρωση Πελοποννήσου. Γιάννης Καραβάς -καθηγητής Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας. Έμα Γιούρι- υπεύθυνη social media του Πανεπιστημίου. Βασίλης Καραβασίλης διοικητικός υπάλληλος.  Άγγελος  Παπαδόπουλος -Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Βάσω Ματρακούκα-διοικητική υπάλληλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: