Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΣΧΟΛΙΑ: Ξύπνα Λαέ !!! (2016-04-24)


1.. Ετοιμαστείτε για Αρμούδα
Την δεκαετία του ‘50, στην Μακεδονία, το πιο ωραίο αναψυκτικό, φαγητό, δροσιστικό Απεριτίφ, ήταν η Αρμούδα! Για όσους δεν ξέρουν τι ήταν η Αρμούδα, σας αναλύω τα συστατικά της. Παίρνουμε μια μεγάλη σουπιέρα, χτυπάμε μέσα ένα κεφάλι σκόρδο, ρίχνουμε αλάτι και την γεμίζουμε νερό και ανακατώνουμε καλά.
Καθόμασταν γύρω απ’ τον σοφρά 6 έως 8 άτομα με ένα κουτάλι στο χέρι και …άρχιζε η συνεδρίαση. Επειδή η σουπιέρα ήταν τσίγκινη, το τσάκα – τσάκα των κουταλιών, έκαναν τουλάχιστον 90 ντεσιμπέλ θόρυβο.
Επειδή λοιπόν βλέπω τα ίδια συμπτώματα ως προς την πείνα του Λαού, ετοιμαστείτε πανελλαδικά να μάθετε την Αρμούδα, η οποία πρωτίστως είναι καλοκαιρινό φαγητό, αναψυκτικό κλπ κλπ. Και μην γελάτε γιατί αν έλθει η ώρα και δεν έχετε ούτε Αρμούδα…


2.. Συμβαίνει στο Ναύπλιο
Σήμερα θα κάνω κουτσομπολιό, έτσι για αλλαγή. Θα σας πω λοιπόν ότι σε ένα σπίτι 70 τμ ζούνε 12 έως 18 άτομα, που αποτελούν 2 ή 3 ή 4 οικογένειες, με μικρά μωρά που δεν ξέρει κανείς ποιανού και με ποιόν είναι.
Οι γειτόνοι, βλέπουν τόσο κόσμο κι απορούν, που κοιμούνται όλες αυτές οι οικογένειες, πως μαγειρεύουν και πως τρώνε. Επειδή το γεγονός αυτό είναι πρωτόγνωρο, οι κάτοικοι περίγυρα, απέκτησαν καινούριο ενδιαφέρον στην ζωή τους. Μετράνε οι από κει …12 άτομα! Μετράνε οι από δω …15-16 άτομα. Οι γείτονες πολλές φορές έρχονται στα λόγια λόγω διαφορών ως προς το πόσα είναι τα άτομα που ζουν εκεί.
Το σπουδαίο είναι ότι μπορεί να είναι 2 ή 3 φυλές ανθρώπων, που όμως ζούνε όμως τόσο αρμονικά, όσο ένα ταιριαστό ζευγάρι. Η γειτονιά μας απόκτησε ένα ενδιαφέρον και πέφτει πολύ κους – κους. Μη ρωτάτε που είναι, βρίσκεται μέσα στο Ναύπλιο, δίπλα στην πόρτα σας!

3.. Ο καθένας πολεμάει για τα δικά του
Όταν κάτι είναι δικό σου, πολεμάς να μη σου το πάρουν. Οι Έλληνες μάθαμε να πολεμάμε για τα εδάφη μας, τα νησιά μας και τις οικογένειές μας. Οι πολιτικοί μας, από την άλλη μεριά, το μόνο που θεωρούν κατάδικό τους είναι η δημοκρατία. Γι αυτήν σκίζονται, αυτήν υπερασπίζονται ανυποχώρητα, γι αυτήν πολεμούν. Για πολλούς εξ αυτών, τα εδάφη μας, τα νησιά μας, οι οικογένειές μας, μπορούν να είναι για πούλημα, αρκεί να υπάρχει κονόμα.
Η Ελληνική σημαία και η Πατρίδα είναι δική μας …των Πολιτών. Η Δημοκρατία και η σημαία της Ευρώπης είναι δική τους …των πολιτικών.
Ο καθένας λοιπόν πολεμάει για τα δικά του.

4.. Απορίες και ερωτήματα

Παρακολουθώ και διαβάζω την ιστορία του ’40. Το έπος του ’40, απ’ ότι γράφουν οι ιστορικοί, αρχίζει με το τρανταχτό ΟΧΙ του Μεταξά την 28η Οκτωβρίου. Όσες φορές όμως παρακολουθώ, η ιστορία του πολέμου για το ΚΚΕ αρχίζει από το ‘41 και μετά. Δηλαδή το ‘40 που ήταν; Το ΚΚΕ πριν το ‘41 δεν αναφέρεται καθόλου στον αγώνα κατά του φασισμού. Δηλαδή ο Μεταξάς που ήταν Φασίστας, πολέμησε τους Φασίστες της Ιταλίας και αμέσως μετά τους Ναζιστές; Τελικά τι ήταν ο Μεταξάς; Πατριώτης; Φασίστας; Έλληνας; Και το ΚΚΕ που δεν τους πολέμησε το ‘40 τι ήταν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: