Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Γιατί δεν ολοκληρώνεται ο Ανάβαλος, το φράγμα του Ασωπού, το αρδευτικό της λίμνης Τάκα και το μεγάλο έργο του Ευρώτα

Οι φιλικοί προς την κυβέρνηση αναλυτές υπολογίζουν το πραγματικό κόστος του πρώτου έτους διακυβέρνησης Τσίπρα σε 12 περίπου δις, αθροίζοντας απλώς το κόστος των ληφθέντων μέτρων με το κόστος των μέτρων που θα ληφθούν εντός των ημερών,  και των υπολοίπων που θα ληφθούν το Φθινόπωρο.
Οι ουδέτεροι οικονομολόγοι προσθέτων στο ποσό των 12 δις και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών περίπου 20 δις, το οποίο εξανεμίσθηκε κατά την διαδικασία εξαγοράς τους από ξένους επενδυτές.
Κάποιοι τέλος μιλούν για 80 δις αθροίζοντας και το κόστος των συνεπειών που υπήρξαν από τις αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης.
Όλοι όμως συμφωνούν πως το κόστος αυτό προέκυψε και συνεχίζει να αυξάνεται λόγω των καθυστερήσεων που διακρίνουν την κυβερνητική λειτουργία.


Από την άλλη πλευρά, στον τομέα των Δημοσίων Έργων «δεν κουνιέται φύλλο». Μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση του αρδευτικού του Αναβάλου (στην Αργολίδα), η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού (στην Κορινθία), η ολοκλήρωση του αρδευτικού στην περιοχή της Λίμνης Τάκα (στην Αρκαδία) και το ανάλογο έργο του Ευρώτα (στην Λακωνία) είναι σταματημένα. Άλλα εξ αυτών στο παρά πέντε για να ολοκληρωθούν και άλλα ώριμα για να κατασκευασθούν.
«Δεν υπάρχουν χρήματα» είναι η απάντηση που δίδεται κάθε φορά που το θέμα ενός εξ αυτών των έργων έρχεται στην επικαιρότητα. (Και όλα αυτά από το καλοκαίρι θα είναι στην επικαιρότητα καθώς το νερό για άρδευση θα είναι λιγοστό). Είναι όμως αληθινό το επιχείρημα ή μήπως «λεφτά υπάρχουν» και οι ανίκανοι διαχειριστές των τυχών μας δεν φροντίζουν να μας τα δώσουν;

Θα μείνω στο σενάριο, των φιλικών προς την κυβέρνηση αναλυτών που αναφέρουν ότι, οι ουσιαστικά αναίτιες καθυστερήσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα, κόστισαν μέσα σε ένα χρόνο 12.000.000.000 ευρώ (12 δις ευρώ). Δηλαδή, 33.000.000 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.
Όσο δηλαδή κοστίζει ο Ανάβαλος για να ολοκληρωθεί. Και αυτά τα χρήματα χάθηκαν γιατί η κυβέρνηση «παίζει καθυστέρηση».
Όσο κοστίζει το Φράγμα του Ασωπού για να ολοκληρωθεί. Και αυτά τα χρήματα χάθηκαν γιατί η κυβέρνηση «παίζει καθυστέρηση».
Με απλά λόγια, μιας εβδομάδας καθυστερήσεις του κάθε Κατρούγκαλου και του κάθε Τσακαλώτου μας κόστισαν, στην Πελοπόννησο, την απώλεια της ολοκλήρωσης των σημαντικότερων αρδευτικών – περιβαλλοντικών έργων, που τόσο χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε το συγκριτικό γεωμορφολογικό πλεονέκτημα της περιοχής.

Μόνο στην Ερμιονίδα, από έλλειψη νερού, θα χαθούν εφέτος 2.500 τόνοι ελαιόλαδο.  Με 3.000 τον τόνο, η περιοχή θα χάσει 7.500.000 ευρώ εισόδημα. Δηλαδή περίπου 700 ευρώ ανά κάτοικο.
Λιοτρίβια δεν θα εργασθούν. Εργάτες δεν θα πάρουν μεροκάματο. Μεταφορείς δεν θα κουβαλήσουν. Βενζινάδικα δεν θα πουλήσουν καύσιμα. Εξαγωγικές μονάδες θα κινδυνεύσουν να χάσουν αγορές λόγο αδυναμίας να παραδώσουν τις υπεσχημένες ποσότητες. Το κράτος θα χάσει ΦΠΑ και Φόρους και τα Ταμεία εισφορές εργαζομένων.
Και όλα αυτά γιατί ο Βαρουφάκης, ο Σταθάκης και ο Τσιπράκης «παίζουν εν ου παικτοίς».
Κάθε μέρα που περνάει με τους ανίκανους ιδεοληπτικούς σε κυβερνητικούς θώκους, οι κοινωνίες μας χάνουν και από ένα έργο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε, αυτούς που κυβερνούν και τους άλλους που μας λένε «περιμένετε να τελειώσουμε με τα εσωκομματικά μας και τότε θα δούμε τι θα κάνουμε και για σας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: