Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Κοινοβουλευτική Κοινοπολιτεία των Χωρών της Ευρασίας υπέγραψαν Πρωτόκολλο συνεργασίας


Ο Σεργκέι Χαρκόβ και ο Πέτρος Τατούλης υπέγραψαν χθές (Τρίτη 17 Μαΐου 2016) Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Οργανισμού της Κοινοβουλευτικής Κοινοπολιτείας των χωρών της Ευρασίας, στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας.
Ο Σεργκέι Χαρκόβ, Επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφερόμενος στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας επεσήμανε το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο της Ορθοδοξίας και την παραδοσιακή φιλία των δύο λαών. Τόνισε τη σημασία που έχει δώσει στη συνεργασία αυτή ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέφρασε την πεποίθησή του για την επιτυχή της έκβαση.


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος θα αποτελεί τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρασίας και ανακοίνωσε ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή, αφενός, θα ιδρυθεί μια πρότυπη δομή (σε συνεργασία με τη Ρωσία), η Διεθνής Διπλωματική Ακαδημία στην Πελοπόννησο, αφετέρου, η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας θα διευρύνει τη συνεργασία της με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Ανοίγουμε ένα νέο πεδίο διεθνών συνεργασιών και αναπτυξιακών προοπτικών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εδραιώνοντας τη διεθνή της παρουσία στις χώρες της Ευρασίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Χαρκόβ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναπτυχθεί, μέσα από αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας, ένας διαρκής μηχανισμός ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών σε ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και του τουρισμού. Εξέφρασε επίσης τη βούληση να αποτελέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου το φορέα πρόσκλησης και άλλων Περιφερειών της Ελλάδος ώστε να συμμετάσχουν σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας.
«Πρόκειται για μια ακόμα δικαίωση της πολιτικής της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου» τόνισε ακολούθως ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι «δημιουργείται ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας που δεν θα επηρεάζεται από τις διακρατικές σχέσεις και τα γενικότερα πολιτικά προβλήματα, αλλά θα φέρνει σε διαρκή επαφή και συνεργασία τους λαούς των χωρών της Ευρασίας με την Ελλάδα».

Κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας απηύθυνε Χαιρετισμό ο κ. Μιχαήλ Ζαλικάνοφ, Βουλευτής του Ρωσικού Κοινοβουλίου επί 30 συναπτά έτη και «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Ο κ. Ζαλικάνοφ τόνισε ακόμη ότι θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της συμφωνίας αυτής από τους βουλευτές της Ρωσίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος ο κ. Σερκέι Τσίκισοφ, επίσημος αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ρωσίας στην Κίνα, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα δώσει ώθηση στη συνεργασία στον τομέα της επιστήμης μέσα από τις δομές της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.
Το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη συνιστά ένα ευρύ θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης κοινών δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της περιβαλλοντικής προστασίας, της οικονομίας, της κοινωνίας και της διπλωματίας, το οποίο θα εξειδικευθεί σε άξονες δράσεων με συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του οργανισμού της Κοινοβουλευτικής Κοινοπολιτείας των χωρών της Ευρασίας.    


Δεν υπάρχουν σχόλια: