Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Έντιμος συμβιβασμός για τα σκουπίδια

Διαβάστε την γλώσσα του σώματος
Και τα δύο μέρη, Περιφέρεια και μεγάλοι Δήμοι, έδωσαν σκληρό αγώνα με έπαθλο την διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τελικώς, έφερε τον κυρίαρχο μέχρι τότε, Πέτρο Τατούλη, σε δυσμενή θέση.
Οι Δήμαρχοι ενθαρρυνόμενοι από την κυβερνητική πολιτική και την χρηματοδότηση που τους υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, διεκδίκησαν και τελικά «πήραν την νόμιμον μοίραν». Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι υποστηρικτές του, επίσης «κράτησαν κάτι από τα κεκτημένα τους».
Επί της ουσίας, το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, μετά τον «έντιμο συμβιβασμό» που επιτεύχθηκε την ύστατη ώρα, περνά σε ένα επόμενο στάδιο. Ένα στάδιο, από το οποίο δεν θα λείψουν οι συγκρούσεις, και στο οποίο θα κριθεί η ικανότητα των Δημάρχων σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείριση των σκουπιδιών.
Διαβάστε στην συνέχεια το «Νενικήκαμεν», όλων των πρωταγωνιστών.


Καμπόσος: Δικαιώθηκε ο Λαός
Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τους μπροστάρηδες που έδωσε μάχη για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: Δικαιώθηκε ο λαός και οι Δήμαρχοι όλων των μεγάλων πόλεων που φώναζαν όλο αυτό τον καιρό.
Στο σχεδιασμό που γινόταν οι Δήμαρχοι του Άργους της Τρίπολης της Κορίνθου και της Σπάρτης απαίτησαν να μην υπάρχει εγγυημένη ποσότητα που σημαίνει να μην πληρώνει ο λαός ακόμα και όταν οι ποσότητες των απορριμμάτων δεν είναι μεγάλες όπως επίσης να μην υπάρχει θέμα ποιοτικής σύστασης των απορριμμάτων Σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και διαφυλάξαμε τα συμφέροντα του λαού μας που θα προστατεύουμε διαρκώς .
Πετύχαμε μεγάλη νίκη με μπροστάρηδες τους Δημάρχους των πόλεων που προανέφερα γιατί τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει να δίνεις αγώνα υπέρ του λαού σου. Αυτά προς το παρόν και φυσικά δεν με ενδιαφέρει γι όσους τώρα είναι στεναχωρημένοι.

«Ιστορική απόφαση» χαρακτήρισε την ομόφωνη έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας ότι «αποτελεί τη μόνη απάντηση στο μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτό της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Θωρακίζει το έργο και ανοίγει το δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί εμβληματική επιβεβαίωση της ορθότητας του σχεδιασμού της Περιφέρειας και «αφήνει πίσω κάθε περιθώριο συγκρούσεων χωρίς αποτέλεσμα και τη λογική διχασμού του Α΄ και του Β΄ βαθμού της αυτοδιοίκησης».

Η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου
Μετά τις αλλαγές που επήλθαν από τον μελετητή στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού των Απορρριμμάτων της Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αργά το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου και τα μέλη του οργάνου ενέκριναν ομόφωνα την μελέτη για τον ΠΕΣΔΑ.
Μεταξύ των αλλαγών είναι η απαλοιφή της πρότασης για ΣΔΙΤ. Ο ΦΟΔΣΑ θα αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τα σκουπίδια (δημόσια, με ΣΔΙΤ ή με χρήματα του ΦΟΔΣΑ ή και με όποιο άλλο τρόπο είναι πιθανό). Θα υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση που θα φθάνει τους 100 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, αν και έφυγε η λέξη “ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα”.  Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας. Οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο ΦΟΔΣΑ θα χωροθετήσει τις μονάδες όπου αυτός θέλει, αλλά θα υπάρχει μία μονάδα ανά περιφερειακή ενότητα, (πλην Λακωνίας που υπάρχει απόφαση για τη Σκάλα). Οι τοπικές μονάδες των δήμων, όπου υπάρχουν, θα παραμένουν σε αυτούς, ενώ οι δήμοι έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν την ανακύκλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: