Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ιδιώτες ερευνητές αποκτούν πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία πολιτών με δικαίωμα πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και υποθηκοφυλακεία

Η ηγεσία της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων), ακολουθώντας τις συστάσεις των πιστωτών της χώρας προχωρά στην πρόσληψη ιδιωτών οι οποίοι σε πρώτη φάση θα αναλάβουν την αξιολόγηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα Ταμεία, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση.
Η ιδιωτική εταιρεία θα έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και στις τραπεζικές τους καταθέσεις, που έχει στη διάθεσή της η εφορία, προκειμένου να διαπιστώσει την ποιότητα του χρέους. 

Δηλαδή η εταιρεία θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μπορούν να εισπραχθούν και ποια όχι.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες διαλογής των μεγάλων οφειλετών, με βάση την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, έτσι ώστε να καθοριστεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσον μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα δεσμεύεται από τους κανόνες εμπιστευτικότητας και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 οφείλει με βάση το συμβόλαιό της να καταθέσει το σχέδιο με τη δυναμική των οφειλετών, καθώς και τρόπους είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σύμφωνα με το σχέδιο  Οι ελεγκτικές εταιρίες θα αναλάβουν:
1. Τον εντοπισμό των οφειλετών του δημοσίου εντοπίζοντας τις διευθύνσεις κατοικίας των οφειλετών.
2. Ταυτόχρονα θα αναζητηθεί  η κινητή και η ακίνητη περιουσία των οφειλετών.
3. Θα αναζητούν τους συνυπόχρεους, συγγενείς κ.λ.π.
Αφού σχηματίσουν την εικόνα του οφειλέτη θα παραδώσουν τα στοιχεία στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι εταιρίες που θα αναλάβουν το έργο δεν θα έχουν καμία δικαιοδοσία ως προς την είσπραξη των οφειλών παρά μόνο το τμήμα της έρευνας των περιουσιακών στοιχείων και των εντοπισμό των οφειλετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: