Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τι μήνυμα θα μεταφέρει η Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου στο 3ο Διεθνές ARTIVA Festival;

ΠΗΓΗ: Φωτογραφικό Αρχείο Δημοτικής Χορωδίας Επιδαύρου
“...εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίζουμ΄ αδερφέ μου απ΄ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο!", είπε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Επιδαύρου κ. Βασίλης Κ. Μελάς, απαντώντας για το κίνητρο συμμετοχής στο 3ο Φεστιβάλ Ναύπλιο - ARTIVA, σε μία από τις ερωτήσεις που του υπέβαλε η "Ενημέρωση Πελοποννήσου".

Διαβάστε, στη συνέχεια, ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που παραχώρησε στην Εμμανουέλα Καπλανίδου - Βλαχοκυριάκου.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΗΓΗ: Φωτογραφικό Αρχείο Δημοτικής Χορωδίας Επιδαύρου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πως ένας μικρός δήμος όπως ο Δήμος Επιδαύρου διαθέτει την υποδομή (υλική και χορωδιακή), ώστε να συμμετέχει μια διεθνής συνάντηση χορωδιών όπως είναι το ARTIVA;
Β.ΜΕΛΑΣ: Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι το Λυγουριό και ο Δήμος Επιδαύρου είναι δίπλα στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και αυτό λειτούργησε θετικά. Από 1955 με το Φεστιβάλ Επιδαύρου είχαμε μουσικά ακούσματα, τα οποία μας έχουν επηρεάσει. Συμπληρωματικά, από το 1975 ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού “Ο Καββαδίας” προσέφερε και προσφέρει πολλά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα (θέατρο, μουσική, χορός, κλπ). Φυσικά υπάρχει το Δημοτικό Ωδείο Λυγουριού, το οποίο από το 1982, δίδαξε μουσική παιδεία και έδωσε πτυχία σε αρκετά παιδιά, τα οποία σήμερα συνεχίζουν αυτή τη διαδρομή από τη θέση των δασκάλων μουσικής.”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Έχετε συμμετέχει ξανά στο ΑRTIVA, στην περσινή διοργάνωση. Kατά πόσο ωφεληθήκατε σε γνωριμίες και σε χορωδιακή αρτιότητα(λόγω της διάδοσης της φήμης της χορωδίας)από την συμμετοχή σας;
Β.ΜΕΛΑΣ: Η χορωδία μας έχει μία ιστορία 23 ολόκληρων χρόνων. Έχει διοργανώσει στο Λυγουριό, έδρα του Δήμου Επιδαύρου, 15 χορωδιακές συναντήσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές χορωδιακές εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρα η συμμετοχή μας δεν είναι τυχαία αφενός, αλλά έχει να κάνει και με το μαέστρο μας τον κ. Αντωνιάδη, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του φεστιβάλ Artiva. Πάντα σε κάθε χορωδιακή συνάντηση έχεις να δώσεις αλλά και να πάρεις. Εκτός από το καλλιτεχνικό μέρος, έρχεσαι σε επαφή και με χορωδούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, επικοινωνείς, ανταλλάσσεις απόψεις, γνώμες και φυσικά προγραμματίζεις και συναντήσεις σε άλλα μέρη στα οποία δεν έχεις τραγουδήσει. 

ΠΗΓΗ: Φωτογραφικό Αρχείο Δημοτικής Χορωδίας Επιδαύρου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πρόεδρε, γιατί δεν συμμετέχετε στο διαγωνιστικό μέρος;
Β.ΜΕΛΑΣ: Στο διαγωνιστικό κομμάτι θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να συμμετέχει κάποιος, αν τα μέλη της χορωδίας δεν είναι επαγγελματίες ή τέλος πάντων δεν έχουν θεωρητικές γνώσεις μουσικής. Η συμμετοχή είναι αυτή που έχει αξία και μέσω αυτής προβάλλουμε και τον τόπο μας ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας με αυτή την συμμετοχή;
Β.ΜΕΛΑΣ: Βασικός σκοπός της χορωδίας είναι να γνωρίσει στους κατοίκους την ποιοτική μουσική και μέσα από αυτή να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο κ.Βασίλης Μελάς θέλοντας να κλείσει την κουβέντα μας, μετέφερε το μήνυμα της χορωδίας προς τον κόσμο, που ταυτίζεται με τα λόγια του αείμνηστου Ν.Ξυλούρη. 
"Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίζουμ΄ αδερφέ μου απ΄ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο!"

ΠΗΓΗ: Φωτογραφικό Αρχείο Δημοτικής Χορωδίας Επιδαύρου
 Η Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου ιδρύθηκε το 1993. Σήμερα έχει 32 μέλη, οι οποίοι είναι ερασιτέχνες και σχεδόν όλοι δεν γνωρίζουν, θεωρητικά, μουσική. Μαέστρος της χορωδίας από το 2001 μέχρι και σήμερα είναι ο αρχιμουσικός κ. Θεοδόσης Αντωνιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: