Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Κανόνες για την υιοθεσία ενός ενήλικου σκύλου

Πολλοί αποφασίζουν να υιοθετήσουν έναν ενήλικο σκύλο. Η προσαρμογή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυσκολότερη σε σχέση με ένα κουτάβι. Το σκυλί έχει διαμορφώσει ήδη τις συνήθειες του, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν στο νέο σπίτι του. Η εκπαιδεύτρια Jean Glover μας παραθέτει τους χρυσούς κανόνες για την ομαλότερη προσαρμογή του:


1. Επιλέξτε τον σωστό σκύλο
Αν υιοθετείτε από καταφύγιο, σιγουρευτείτε ότι η απόφασή σας στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία. Θα πρέπει ο σκύλος να ταιριάζει με τα δικά σας ενεργειακά επίπεδα καθώς και το χρόνο και το χώρο που έχετε γι’ αυτόν. Αν στο σπίτι κατοικούν υπερήλικοι ή παιδιά ή αν σας επισκέπτονται συχνά, είναι σημαντικό ο σκύλος να νιώθει άνετα μαζί τους. Πάρτε τους μαζί στη δεύτερη επίσκεψη, για να δείτε πώς εξελίσσεται η σχέση.

2. Μην τον λυπάστε
Φτάνοντας στο σπίτι, ο σκύλος θα χρειαστεί να αποκτήσει εμπιστοσύνη σ’ εσάς, να αποδεχτεί ότι εσείς κάνετε κουμάντο και να νιώσει ευτυχισμένος και ασφαλής στο χώρο του. Αν τον λυπάστε, δύσκολα θα μπορέσετε να επιβληθείτε και θα πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του. Η θλιβερή προηγούμενη ζωή του δεν πρέπει να επηρεάζει την τωρινή. ∆ιατηρήστε θετική στάση.

3. Αφήστε τον ήσυχο για λίγο
Ο σκύλος θα ενταχθεί στην οικογενειακή ζωή μόλις ο ίδιος είναι έτοιμος. ∆ώστε του χώρο και χρόνο να προσαρμοστεί. Επιλέξτε ένα μέρος όπου περνάτε πολύ χρόνο και βοηθήστε τον να εγκατασταθεί εκεί, βάζοντας του ένα λαχταριστό γεύμα, ένα κρεβατάκι και κάτι με τη μυρωδιά σας. Μείνετε μαζί του στο δωμάτιο, κάνοντας κάτι ήρεμο, π.χ. διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε τηλεόραση σε χαμηλή ένταση, δουλέψτε στο κομπιούτερ κ.λπ. Επιβραβεύστε τον ήρεμα αν χαλαρώσει. Κυρίως αδιαφορήστε για την παρουσία του και σιγουρευτείτε πως και υπόλοιποι κάνουν το ίδιο. Τις πρώτες μέρες κρατήστε τις επισκέψεις στο ελάχιστο.

4. Μην τιμωρείτε τα «ατυχήματα»
Όλοι οι σκύλοι μπορεί να λερώσουν στο νέο τους περιβάλλον, ακόμη και οι πιο καθαροί. Αν το κάνει, μην τον αγχώσετε. Οδηγήστε τον σε μέρος όπου επιτρέπεται και καθαρίστε το «ατύχημα». Οι ενήλικοι σκύλοι μαθαίνουν γρήγορα. Για μία-δύο εβδομάδες κάντε σύντομες βόλτες κρατώντας τη διαδρομή σταθερή. Ετσι, θα γνωρίσει τη νέα του γειτονιά και θα νιώσει ασφάλεια. Σταδιακά, αυξήστε το χρόνο και το εύρος. Μην τον αφήσετε ελεύθερο στη βόλτα. Χρειάζεται να περάσει πρώτα αρκετός χρόνος και να δοκιμάσετε σε ελεγχόμενο χώρο.

5. Τα δικαιώματα κερδίζονται
Βάλτε κανόνες στην καθημερινότητα, φροντίζοντας οι σημερινοί να είναι πιο αυστηροί από τη συμπεριφορά που επιθυμείτε για το μέλλον. Είναι προτιμότερο να κερδίζει δικαιωματικά κάποιες ελευθερίες με την καλή του συμπεριφορά παρά να τον αφήσετε να παρεκτραπεί και να τεθούν οι περιορισμοί εκ των υστέρων. Μόλις δείξει ότι προσαρμόζεται, μπορείτε να ξεκινήστε την εκπαίδευση με επιβράβευση. Θα σας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσετε τη σχέση σας, να χτίσετε εμπιστοσύνη και να του δείξετε ότι η καλή συμπεριφορά και η υπακοή επιβραβεύονται. Ενθαρρύνετε το σκύλο να σας κοιτάζει στα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: