Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Σκυλιά, αυτά τα γενναιόδωρα τετράποδα

H γενναιοδωρία θεωρείται ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Παρ’ όλα αυτά, μελέτες έχουν δείξει ότι ποντίκια, χιμπατζήδες και άλλα ζώα επιδεικνύουν αντίστοιχη συμπεριφορά. Οι επιστήμονες Rachel Dale, Friederike Range και οι συνεργάτες τους, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Messerli της Βιέννης, έχουν αποδείξει σε παλαιότερη μελέτη του ότι τα σκυλιά μοιράζονται το φαγητό τους με άλλα ζώα ή και με άλλους σκύλους, ενώ νέα μελέτη τους ήλθε να επιβεβαιώσει το πόσο κοινωνικά και γενναιόδωρα είναι τα σκυλιά.


Σε ένα πολύ πιο πολύπλοκο πείραμα σε σχέση με εκείνο της αρχικής μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο έτοιμα ήταν τα σκυλιά να προσφέρουν το φαγητό που είχαν λάβει ως ανταμοιβή, σε ένα άλλο ζώο.
Για να μπορέσουν να δώσουν φαγητό σε ένα άλλο ζώο, τα σκυλιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη έπρεπε να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα σύμβολα. «Αυτή τη φορά δεν εξετάσαμε απλώς ένα διαφορετικό πειραματικό περιβάλλον, αλλά και το επίπεδο δυσκολίας του πειράματος», εξήγησε η Rachel Dale.
«Τα σκυλιά αρχικά εκπαιδεύτηκαν να αγγίζουν ένα συγκεκριμένο σύμβολο, για να πάρουν μια λιχουδιά ως ανταμοιβή. Μετά όμως εκπαιδεύτηκαν για να αναγνωρίζουν δύο ακόμη σύμβολα: ένα που συνδέθηκε με την παροχή μιας λιχουδιάς σε ένα άλλο σκυλί και ένα άλλο που δεν συνδεόταν με τίποτα».
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης αν είχε διαφορά στο σκύλο δότη το αν ο λήπτης του ήταν ένα οικείο ή άγνωστο ζώο και η αν η παρουσία του άλλου σκύλου ήταν ικανή να κινητοποιήσει αυτή τη γενναιόδωρη συμπεριφορά.
Και βρήκαν ότι τα σκυλιά ήταν πρόθυμα να μοιραστούν τη λιχουδιά που λάμβαναν ως ανταμοιβή, μαζί με κάποιο άλλο σκυλί που γνώριζαν. Τα σκυλιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να επιλέξουν να μοιραστούν το φαγητό τους με σκύλους που δεν γνώριζαν.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: