Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Έχει ο καιρός Γυρίσματα … Ο κύβος ερρίφθη! Του Κώστα Παπαδόπουλου*



Στην συνέντευξη «Μακάρι να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Τράμπ», η οποία δημοσιεύτηκε από την «Ενημέρωση  της Περ.Πελοποννήσου» στις  31-01-2017, ετέθη το ερώτημα: «Ο Τράμπ είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Νέα Υόρκη… Άρα, μαζί του στις μπίζνες δεν «παίζεις»… Δεν «χαρίζεται» και δεν συνηθίζει να «παίρνει αιχμαλώτους»...»
Και η σχετική απάντησή μου ήταν: «...Εκτιμώ πως θα μαζέψει τεράστια κεφάλαια πίσω στην Αμερική Θα τροποποιήσει τους νόμους, ώστε οι ΗΠΑ να αποτελούν το πλέον φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις… Στην ουσία, αν φορολογήσει με δέκα τοις εκατό αντί για πενήντα (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) τα μερικά τρισεκατομμύρια που στοιβάζονται σε τράπεζες του εξωτερικού και της Ευρώπης, ασφαλώς τότε το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Φυσικά, θα προνοήσει ώστε τα εισερχόμενα κεφάλαια να μην «παρκάρουν», αλλά να επενδυθούν σε νέες παραγωγικές υποδομές… Με άλλα λόγια θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή του επιχειρηματία στο χώρο του… Μα όταν δήλωσαν οι Γερμανοί: «αυτός είναι πόλεμος» απευθυνόμενοι στον Τράμπ και τις όποιες ανατρεπτικές αλλαγές εξωτερικής πολιτικής αυτό ακριβώς «φωτογράφιζαν», αν και πολλοί δεν το «έπιασαν» χαρακτηρίζοντας την επίμαχη δήλωση της Γερμανικής Κυβέρνησης, ως ρητορική…»
Πολλοί τότε ... «οι εντός των Τειχών»  απεφάνθησαν,  ότι ο  κ.Tράμπ είναι απλά ένας «φαφλατάς-εγωκεντρικός» ο οποίος δεν θα υπάρχει στο προσκήνιο λίαν συντόμως, όμως διαψεύστηκαν…
Ένας  χρόνος Προεδρικής θητείας  ήδη πέρασε, και την περασμένη Τετάρτη,  η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Πρόεδρου των ΗΠΑ κ. Tράμπ,  το πρώτο νομοσχέδιο συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης εδώ και 31 χρόνια.
Το .. Δια Ταύτα; 1,5-2,0 τρισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο  2018-2025/27 σε φόρο-ελαφρύνσεις Ιδιωτών και Επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο περιορίζει οριστικά τους συντελεστές φορολογίας εταιρειών ενώ τους ατομικούς  προσωρινά έως το 2025.  Η μέση φορολογική ελάφρυνση εκτιμάται ότι θα είναι $ 1.600-$ 2.000 ανά έτος για μια μεσαία οικογένεια εισοδήματος τεσσάρων. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής εμειώθη κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε 21% από 35% ενώ επιτρέπει την πλήρη εξόφληση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων αντί να απαιτείται η απόσβεσή τους με την πάροδο χρόνου-5ετιας. Όσον αφορά  δε τα  επαναπατριζόμενα κέρδη εταιριών από το εξωτερικό το νομοσχέδιο προβλέπει φορολόγηση με 15,5% για μετρητά και ισοδύναμα και 8% για επανεπενδυθέντα κέρδη. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ κατέχουν κερδη 3.1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό ενώ η Moody's στα 1,4 τρισεκατομμύρια. π.χ. από τις 30 Σεπτεμβρίου, η Apple Inc.  κατέχει 252,3 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε φορολογικά αναβαλλόμενα κέρδη από το εξωτερικό, το 94% των συνολικών μετρητών και των εμπορεύσιμων τίτλων, ενώ περί τα 160  δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά αναβαλλόμενα κατέχουν οι φαρμακευτικές εταιρίες των ΗΠΑ.
Αλλά το μέγα “Διεθνές Πολιτικό Γεγονός” και ο απόηχος της φορολογικής  μεταρρύθμισης των ΗΠΑ είναι ότι υπάρχουν περίπου  1,4 (εκτιμηση της Moody's) έως 3,1 (εκτίμηση Goldman Sachs) τρισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες που έχουν κατατεθεί  σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς εδώ και χρόνια για να αποφύγουν τον εταιρικό φόρο 35% που θα τους επιβαλλόταν εάν επέστρεφαν τα κεφάλαια στις ΗΠΑ. Φυσικά, το να γυρίσουν τα 1,4 έως 3,1  τρισεκατομμύρια δολαρίων πίσω,  αποτελούν κρίσιμη συνιστώσα του νομοσχεδίου κ. Tράμπ καθώς οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Gary Cohn και Steve Mnuchin έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο επαναπατρισμός των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για καλή χρήση, ήτοι κατασκευή εργοστασίων και δημιουργία θέσεων εργασίας για Αμερικανούς εργαζόμενους.
  
Έχει ο καιρός … Γυρίσματα; ... Ο κύβος ερρίφθη!
«Φαντασθείτε το πιθανό Μέλλον», εάν είστε δε και Τραπεζικοί ακόμη καλύτερα. 1,5 έως 3.1 τρισεκατομμύρια δολάρια να αλλάζουν χώρα, τράπεζες και τραπεζικό λογαριασμό  και  πολύ πιθανώς να συνεπικουρούνται και από αθρόα εκροή ιδιωτικών κεφαλαίων από ξένες χώρες  προς τις ΗΠΑ.

*Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος είναι Ελληνοαμερικανός Σπαρτιατικής καταγωγής και  πρώην στέλεχος της JPL-NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: