Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

«Βράζουμε στο ίδιο καζάνι» με την Τουρκία...


Του Κώστα Παπαδόπουλου*
Η άνοδος των τιμών, είναι πιο απειλητική για την παγκόσμια οικονομία εφέτος από ότι η ανεργία, σύμφωνα με τον «Δείκτη Δυστυχίας» του Bloomberg, ο οποίος συνοψίζει τις προβλέψεις πληθωρισμού και ανεργίας για εξήντα έξι οικονομίες.

Ο  «Δείκτης Δυστυχίας»  βασίζεται στην αντίληψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η ανεργία δείχνουν εν’ γένει πόσο καλά  αισθάνεται από οικονομικής απόψεως, ένας κάτοικος μιας  χώρας.  Πάρα ταύτα μερικές φορές, ένας μικρός αριθμός δείκτη,  μπορεί να είναι παραπλανητικός, διότι συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές μπορεί να είναι ένδειξη φτωχής ζήτησης, ενώ  η μειωμένη ανεργία να δεσμεύει τους εργαζόμενους που πιθανώς θα μπορούσαν να στραφούν σε καλύτερες θέσεις εργασίας. 
Τα αποτελέσματα του  εν λόγω δείκτη, σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτούν μια συνολικά σχετικά καλή παγκόσμια οικονομική προοπτική για το 2018.  Οι οικονομολόγοι  εκτιμούν ετήσια αύξηση 3,7%  της ανάπτυξης (με βάση το 2017)  αντιστοιχώντας τον φετινή εκτίμηση με τον περσινό ρυθμό που ήταν παρεμπιπτόντως ο καλύτερος από το 2011.
Όσον αφορά  συγκεκριμένες χώρες, η  Bloomberg  αναφέρει ότι η Βενεζουέλα σημείωσε ένα σημαντικό ορόσημο στη  ιστορία του Δείκτη. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο σοσιαλιστικός παράδεισος της Λατινικής Αμερικής, κατατάχθηκε στην «πιο δυστυχισμένη» οικονομία του κόσμου. Σύμφωνα επίσης με το Bloomberg, εφέτος, οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των οικονομιών σε κακή κατάσταση  θα μοιάζουν περισσότερο με τη Βενεζουέλα, καθώς  αυξανόμενες τιμές προϊόντων ξεπερνούν την ανεργία ως το μεγαλύτερο πλέον παράγοντα της παγκόσμιας δυστυχίας. Η Ελλάδα μπορεί να είναι εκτός των πρωτοσέλιδων, αλλά η Οικονομία της παραμένει υπό  πίεση,  ενώ η Τουρκιά είναι επίσης σε άσχημη οικονομική κατάσταση όπως και ο διαχρονικός αντίπαλος της  δλδ, Ελλάδα..   (Πηγή Bloomberg)
Κάτωθι δημοσιεύουμε την  λίστα  του Bloombergμε τις πρώτες  εννέα χώρες  στον κόσμο, όπου ο Υψηλός Πληθωρισμός  και η Ανεργία δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις για τις ίδιες. 

Η Ελλάδα ανέβηκε στην κατάταξη από Έκτη το 2017 στην Πέμπτη Θέση το 2018, ισοβαθμώντας με την Τουρκία με τον εκτιμώμενο όμως τιμή «Δείκτη Δυστυχίας» για το 2018  να υποχωρεί ελαφρώς σχετικά με το 2017 κατά -9% .  Βάσει των εκδοθέντων στοιχείων η ανεργία βρίσκεται στο υψηλό  επίπεδο 20,9%, ή 995,899 άτομα ενώ μεταξύ των νεότερων ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών, η εικόνα είναι ακόμη πιο έντονη, με 43,7% άνεργους. Η κυβέρνηση  εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί φέτος στο 18,4% (11%  μείωση από πέρυσι).
Στον  Αντίποδα... οι Χώρες με τις καλύτερες Οικονομικές προοπτικές  για το 2018.

* Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος είναι πρώην στέλεχος της JPL-NASA  και πρώην πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ στην νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: