Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Για το λιμάνι της Κορίνθου

Φωτό του Τάκη Καρτσωνάκη


 Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων επικρίνει την δημοτική αρχή για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της στο μεγάλο θέμα του λιμανιού της πόλης, απαντώντας σε 4 ερωτήματα, που η ίδια θεωρεί σημαντικά. Στην σχετική της ανακοίνωση αναφέρει:
"Το 2ο θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 25η Απριλίου  2012 ήταν:
«2. Λήψη νέας απόφασης για ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορινθίων.»
ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί χρειάστηκε να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο;

Απάντηση: Διότι έτσι ορίζει το άρθρο 46 του Ν 4071 της 11 Απριλίου 2012: «1. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που συστήθηκαν στους Δήμους με την επωνυμία ………..«Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Βόχας», «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κορινθίων», «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο  Λουτρακίου -Περαχώρας», «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σικυωνίων»,….. σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 2738/1999 και, ανεξαρτήτως αν έχουν συγκροτήσει διοικητικό συμβούλιο, δεν λειτούργησαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού συγκροτούν, εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, νέο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»
Συμπέρασμα: Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Δημάρχου για ανάληψη της διοίκησης του λιμένος της Κορίνθου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο από την αρχή του 2012, υπό την προεδρία του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 11-4-2012.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιος διοικεί τώρα το λιμάνι μας; Ο Δήμος ή το κρατικό Λιμενικό Ταμείο;
Απάντηση: Το κρατικό Λιμενικό Ταμείο. Διότι έτσι ορίζεται στην παράγραφο 5 του  άρθρου 46 του Ν 4071: «5. Μέχρι την έκδοση της πράξης της προηγούμενης παραγράφου από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι αρμοδιότητες συνεχίζουν να ασκούνται νομίμως από τα όργανα διοίκησης των φορέων που τις ασκούσαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος.»
Συμπέρασμα: Εάν ο Δήμαρχος είχε λειτουργήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τότε αυτό θα εξακολουθούσε να διοικεί το λιμάνι. Άρα με ευθύνη του ξαναχάσαμε το λιμάνι.
ΤΡΙΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Δεν είναι προσωρινή η απώλεια αφού μόλις εκδοθεί η σχετική Πράξη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα αποδοθεί το λιμάνι στον Δήμο;
Απάντηση: Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, αφού η σχετική διάταξη δεν προβλέπει αποκλειστικές προθεσμίες .
ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Η παράδοση της προεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από τον Δήμαρχο στον δημοτικό σύμβουλο κ. Παππά είναι άσχετη από τις πιο πάνω διαπιστώσεις;
Απάντηση: Αφού ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έγινε χωρίς την προηγούμενη εξασφάλιση των χρημάτων του κρατικού Λιμενικού Ταμείου, τώρα είναι στον αέρα και ο Δήμαρχος φαίνεται ότι έχασε το ενδιαφέρον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: