Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Γιατί δεν εκλέχθηκε ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς

Άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου
Ένα από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους κατοίκους της Αργολίδας, το βράδυ της Κυριακής των εκλογών έλεγε; "Γιατί δεν εκλέχθηκε ο Αναγνωσταράς, με την Νέα Δημοκρατία; "

Θεωρητικά, ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς είχε όλα τα δεδομένα για να εκλεγεί.
Τι έφταιξε; Γιατί ο κόσμος δεν τον ψήφισε;
Γιατί δεν νίκησε έναν βουλευτή που ψήφισε το μνημόνιο και τον εφαρμοστικό νόμο που ταλαιπωρούν την ζωή μας;
Γιατί πήρε λιγότερες ψήφους από έναν Περιφερειακό Σύμβουλο μικρότερης αναγνωρισιμότητας;
Τι πλήρωσε;
Θα επιχειρήσω, στα πλαίσια ενός άρθρου, να καταγράψω τα αίτια της μη εκλογής του Παναγιώτη Αναγνωσταρά, ως Βουλευτού Αργολίδας, στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Δύσκολα θα αμφισβητήσει κανείς ότι ο Παν. Αναγνωσταράς:
-Ήταν επιτυχημένος Δήμαρχος, της πρωτεύουσας του νομού.
-Ήταν συμβατός με τον ηγετικό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας.
-Ήταν ανθρώπινος, φιλικός και ζεστός με τον κόσμο.
-Ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένος από τα Μέσα Ενημέρωσης.
-Ήταν επιστήμων και επαγγελματίας με καλό όνομα.
-Ήταν τίμιος, αυτοδημιούργητος και γαλαντόμος.
-Ήταν Ναυπλιωτάκι με Αρκαδικές ρίζες καταγωγής.
-Ήταν οικογενειάρχης που λάτρευε τα παιδιά του.
-Ήταν άνθρωπος που δεν είχε βλάψει ποτέ κανέναν.
-Ήταν Νεοδημοκράτης «χαλαρός» χωρίς κομματικές παρωπίδες.
Παρ’ όλα αυτά, (έκανε και την μεγαλύτερη -σε όγκο- συγκέντρωση απ’ όλους τους συνυποψηφίους του), όχι μόνον δεν εξελέγη αλλά ήρθε τρίτος, με μικρή -έστω- διαφορά από τον δεύτερο.
Να πούμε κατ’ αρχάς ότι, ο κόσμος που ψηφίζει κάποιον για Δήμαρχο, δεν τον ακολουθεί -κατ' ανάγκη- και στις βουλευτικές εκλογές. Ιδιαιτέρως αν είναι ψηφοφόροι που στις Δημοτικές εκλογές δεν έχουν κομματική επιλογή καρδιάς, ενώ στις κοινοβουλευτικές είχαν τον Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Κουβέλη με την ΔΗ.ΜΑΡ ή τον Καμμένο με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Να θυμήσουμε ότι, άλλο είναι να είσαι μια απλή αλλά καλή επιλογή ενός κόμματος και άλλο να είσαι ο εκλεκτός που φέρει το δακτυλίδι. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Μανώλης ήταν ο εκλεκτός του κόμματος όταν ήρθε από την Αθήνα και γι’ αυτό στηρίχθηκε από τους ντόπιους κομματικούς και εκλέχθηκε την πρώτη φορά. Ο Γιάννης Ανδριανός ήταν επίσης ο εκλεκτός του Καραμανλή όταν ήρθε από την Αθήνα και γι’ αυτό στηρίχθηκε από τους ντόπιους κομματικούς καιεκλέχθηκε την πρώτη φορά. (Και οι δύο, στις επόμενες εκλογές, επανεκλέχθηκαν με δικές τους δυνάμεις).
Ο Παν. Αναγνωσταράς, δεν ήταν εκλεκτός κανενός. Ότι είχε κερδίσει, σε συμπάθειες και υποστήριξη, το είχε κερδίσει με το σπαθί του και με την στήριξη των τοπικών του φίλων. (Βέβαια, μαζί με αυτούς "είχε κερδίσει" και κάποιους εχθρούς που οι άλλοι δεν είχαν, για λόγους τοπικών συμφερόντων).

Η Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές της 6ης Μαΐου έχασε τον κοινωνικό της περίγυρο, λόγω της φιλομνημονιακής της στροφής. Επέβαλε στους υποψηφίους της έναν απωθητικό φιλομνημονιακό πολιτικό λόγο, ο οποίος γινόταν ανεκτός από τους κομματικά «προσκολλημένους» ή τους έχοντες συμφέροντα, αλλά δεν λειτουργούσε ελκυστικά στην "κοινωνική της μάζα".
Ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς, δεν υπήρξε ποτέ μέλος της κομματικής νομεγκλατούρας. Στηριζόταν στην προσωπική αγάπη και εκτίμηση της κοινωνίας (μιας κοινωνίας που εγκατέλειψε τη Νέα Δημοκρατία, λόγω της πολιτικής της στροφής). Πλήρωσε την απομάκρυνση της κοινωνίας από το κόμμα, με την άρνηση του κόσμου να τον υπερψηφίσει ως υποψήφιο ενός "μνημονιακού κόμματος".Οι εναπομείναντες ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, ο σκληρός κομματικός πυρήνας, ήταν λογικό να συσπειρωθούν γύρω από τα επενδεδυμένα κομματικά στελέχη, με τα οποία είχαν κοινή πορεία και κοινά συμφέροντα.
Να σημειωθεί ακόμη πως, η τοπικιστική ρητορική και πολιτική του δημοφιλούς Δημάρχου Άργους -Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, έστρεψε εκατοντάδες ψηφοφόρους στον Αργείο (Κουτσοποδιώτη) υποψήφιο. Μια αντίστοιχη ρητορική και πολιτική δεν είχε αναπτυχθεί από πλευράς Αναγνωσταρά (όσο καιρό ήταν Δήμαρχος) γιατί ο ίδιος πίστευε στην κοινή μοίρα των πολιτών των δύο πόλεων.

Όποιος είναι έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια λέει. Έτσι κι εγώ. Μελετώντας την κατάσταση απ' έξω, και χωρίς πολλά λόγια, καταγράφω ως αίτια της μη εκλογής, κατά σειρά σπουδαιότητας, τα εξής:
- Ο Αναγνωσταράς, επεδίωξε να εκλεγεί βουλευτής ακολουθώντας τακτική υποψηφίου δημάρχου.
- Ο Αναγνωσταράς, πλήρωσε την αδυναμία του να συγκροτεί και να διοικεί ένα επιτελείο στελεχών.
- Ο Αναγνωσταράς πλήρωσε την αχαριστία πολλών εξ όσων είχε ευεργετήσει ή βοηθήσει.
- Ο Αναγνωσταράς έχασε τους ψηφοφόρους που θα τον ψήφιζαν, χιλιάδες απλούς ανθρώπους της κοινωνίας, λόγω της απρόσμενης μεταστροφής της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από πολέμια του μνημονίου σε υπερασπιστή των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης.


Υ.Γ. Από ότι πληροφορούμαι, ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς, παρά το γεγονός ότι -λόγω λίστας- δεν έχει δυνατότητα να εκλεγεί ως Βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο και θα δώσει την μάχη υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είθελε και τάπαθε. Ας καθόταν Δήμαρχος ή ας έδιωχνε εγκαίρως τον Χρόνη και την Κούτσελα.
Τον έφαγε η καλωσύνη του και η κάλυψη που πρόσφερε σε κάποιους συνεργάτες του που όμως του έσκαψαν τον τάφο.