Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάσχεση λογαριασμών μισθοδοσίας για χρέη του Δήμου σε προμηθευτές

Ένα πρόσφατο κρούσμα κατάσχεσης λογαριασμού μισθοδοσίας είχαμε στο δήμο Γόρτυνας. Σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου κατάσχονται χρήματα που προορίζονται για τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του δήμου. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται ανέρχεται στις  81.000 ευρώ. Το Εφετείο δικαίωσε ιδιώτη για οικονομική οφειλή που αφορούσε την προμήθεια αρδευτικών συστημάτων από τον πρώην δήμο Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου. 

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται για μισθούς και ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίζονται ως «γενικό έσοδο» το οποίο και μπορεί να κατασχεθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οφειλών υπέρ τρίτων.
Αντίθετα δε μπορεί να συμβεί το ίδιο για περιπτώσεις χρημάτων που βρίσκονται σε κωδικούς που αφορούν στην κάλυψη δαπανών για ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και για άλλους δήμους της επικράτειας οι οποίοι όφειλαν ποσά σε ιδιώτες. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι δήμοι Έδεσσας και Βέροιας.
Το θέμα των  οφειλών των δήμων προς τρίτους  έχει οξυνθεί λόγω των τεράστιων περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι της χώρας  – και που ως γνωστόν είναι της τάξης του 60%. Το πρόβλημα έχει τεθεί επανειλλημμένως στις συναντήσεις της ΚΕΔΕ, τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τους αρμόδιους υπουργούς. Η μέχρι τώρα απάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών  είναι πως όταν πάρουμε τη δόση των 31,5 δις ευρώ, θα διατεθούν 800 εκ. για καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα θα παραμείνει οξύ, καθώς, σύμφωνα με τους αιρετούς, οι οφειλές μετά το Σεπτέμβριο του 2011 θα είναι επίσης στα ύψη και με τις νέες περικοπές ύψους 820 εκ. ευρώ, που προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους δήμους να τις καλύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: