Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Η κρίση μειώνει και τα διαζύγια


Έρευνα: Κώστας Πρώιμος                      
Σύμφωνα με στοιχεία του Πρωτοδικείου Ναυπλίου, αισθητή είναι η μείωση, που παρουσιάζουν τα διαζύγια το 2012, στην Αργολίδα.
Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν, φαινομενικά τουλάχιστον, πως η βιαία συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει θετική επιρροή στα ζευγάρια τα οποία διαφαίνεται πως δυσκολεύονται να …χωρίσουν. 
Η πτωτική τάση στις εκδόσεις διαζυγίων (συναινετικά και αντιδικίες) οφείλεται πρωτίστως στις αρνητικές επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, που μαστίζει την τοπική κοινωνία..
Ενδεικτικά το 2009, που η οικονομική κρίση εισέβαλε στην ελληνική οικογένεια και άρχισε να την καταρρακώνει ως θεσμό, τα διαζύγια σημείωσαν ρεκόρ άνευ προηγουμένου, στην Αργολίδα, αγγίζοντας τα 166.΄Εκτοτε παρατηρείται το φαινόμενο της σταδιακής μείωσης του αριθμού των διαζυγίων ανά έτος, έως σήμερα, που, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται να αγγίξει εφέτος το 40% της τελευταίας τετραετίας.
Ο συνολικός αριθμός λύσεων γάμου την περίοδο 2008-11, σε απόλυτους αριθμούς, ανέρχεται σε 583, γεγονός που αποδεικνύει πως αναλογικά κάθε έτος «χωρίζει» μια μικρή Τοπική Κοινότητα! (βλ.σχετικό πίνακα)
       
                        Έτος                 Συναινετικά                 Αντιδικίες
                        2008                        98                                48
                        2009                      100                                66
                        2010                        66                                59
                        2011                        81                                65
                        2012 (Εως 27-10)   48                                28
Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν, φαινομενικά τουλάχιστον, πως η βιαία συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει θετική επιρροή στα ζευγάρια τα οποία διαφαίνεται πως δυσκολεύονται να …χωρίσουν. 
Ενδιαφέρουσες είναι οι τοποθετήσεις που της  Δικηγόρος Ναυπλίου κ. Ευαγγελίας Ξυπνητού για το συγκεκριμένο θέμα: «θεωρώ πως για οικονομικούς κυρίως λόγους έχουμε το αντίθετο φαινόμενο απ’ ότι παλαιότερα. Ο κόσμος δεν θα οδηγείται τόσο εύκολα σε ένα διαζύγιο. Θα  εξακολουθούν να μένουν κάτω από την  ίδια στέγη ανεξαρτήτως των προβλημάτων που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως σημειώνεται μια πτώση των διαζυγίων. Ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποιες αξίες και να ανακαλύψουμε την ευτυχία ακόμη και πίνοντας μια πορτοκαλάδα σε … ένα παγκάκι με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να μοιραστούμε την ζωή μαζί του…’’
Η υποχρεωτική συμβίωση ενός ζευγαριού λόγω ανωτέρας βίας επηρεάζει σημαντικά τόσο την ψυχολογία τους όσο και των υπαρχόντων τέκνων.
Χαρακτηριστικές είναι οι  επιστημονικές απόψεις της ψυχολόγου Ναυπλίου κ.  Νατάσσας Οικονόμου: «Το να διατηρεί ένα  ζευγάρι το γάμο του, μόνο και μόνο λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν είναι ότι καλύτερο. Πρέπει να τους συνδέουν άλλες προϋποθέσεις και όχι ενδεχομένως η άσχημη οικονομική κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει αληθινή  επικοινωνία μεταξύ τους. Να επαναφέρουν τα βασικά στοιχεία που τους συνέδεσαν στην αρχή. Τα πράγματα περιπλέκονται στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά γιατί εισπράττουν την συναισθηματική ψυχρότητα των γονέων αλλά και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο σπίτι. Πολλές φορές  φθάνουν στο σημείο να αισθάνονται, εσφαλμένα βεβαίως, υπεύθυνα για την όλη κατάσταση. Κανείς μας δεν είναι υπέρ των διαζυγίων. Επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις η διάλυση της οικογένειας στον κοινωνικό ιστό κα όχι μόνο. Πάντως στις ακραίες περιπτώσεις π.χ. όταν ασκείται ενδοοικογενειακή βία με αποδέκτες και τα παιδιά, τότε ίσως είναι προτιμότερη η λύση του διαζυγίου».
Από την πλευρά της και η εκκλησία δεν θα μπορούσε να είναι αμέτοχη σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Απεναντίας, διαχειρίζεται τις Αρχές της χριστιανικής πίστης ανυψώνοντάς τις ως ανάχωμα έναντι της λαίλαπας των διαζυγίων. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις και οι νουθεσίες του πατέρα Διονυσίου Ταμπάκη: ‘Όταν υπάρχει μεγάλη περιουσία τότε χάνεται η ουσία! Τώρα που χάνονται οι περιουσίες λόγω κρίσης ξαναγυρίζουμε στην ουσία. Η  ευτυχία και η χαρά της ζωής βρίσκεται στα απλά πράγματα. Δυστυχώς, την σημερινή εποχή, διάφοροι «ψευτοκουλτουριάρηδες» προβάλουν λάθος πρότυπα και ιδανικά ανάξια. Επιστροφή λοιπόν στην ουσία που είναι η αγάπη, η υπομονή, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, διότι αυτό που «μένει στο τέλος» είναι η οικογένεια και η συζυγική σχέση. Για την εκκλησία μας η κάθε οικογένεια είναι η κατ’ οίκον εκκλησία. Οι ναοί είναι ιεροί, καλοί και ευλογημένοι, αλλά  από μόνοι τους ντουβάρια είναι.
Η οικογένεια όμως είναι η «ζωντανή εκκλησία».  Είναι η προτύπωση της Αγίας Τριάδας. Υπάρχουν τρία πρόσωπα και μία ουσία. Τρείς προσωπικότητες και μια ουσία. Έτσι και μέσα στην οικογένεια έχουμε μια ουσία μέσα στην αγάπη αλλά μπορεί να συναντιούνται διαφορετικές προσωπικότητες . Δεν πρέπει να υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης στα παιδιά και τους γονείς. Να μην απορροφάει η μια προσωπικότητα την άλλη. Να αποδέχεται ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου. Η οικογένεια είναι η ραχοκοκαλιά της εκκλησίας! Προσπαθούμε να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο’’.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιακή έρευνα. Μπράβο στον κ. Πρώιμο. Μπορείτε να συνεχίσετε την ερευνητική δημοσιογραφία αντί για τις αναρτήσεις των δελτίων τύπου των πολιτικών;
Και πάλι μπράβο σας.