Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τάκης Μανιάτης: « Δεν ζει χωρίς τη μουσική ο άνθρωπος"!

 Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης αποτελεί μια «όαση μουσικών ακουσμάτων» και συναισθηματικών εκφράσεων. Την σημερινή εποχή, ίσως και η δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία, να έχει ανάγκη , την πνευματική και καλλιτεχνική του δράση, περισσότερο από ποτέ. Τους λόγους μας τους παραθέτει, ο  επί 23 συναπτά έτη Μαέστρος και καλλιτεχνικός Διευθυντής του προαναφερόμενου συλλόγου κ. Τάκης Μανιάτης στην ακόλουθη συνέντευξη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποιοι ήταν οι λόγοι που ώθησαν μια ομάδα ανθρώπων στην ίδρυση του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης;  
MANIATHΣ:« Η ανάγκη της ανθρώπινης έκφρασης  και της εξωτερίκευσης μέσα από την μουσική των ατομικών μας συναισθημάτων. Κατά δεύτερο λόγο υπήρχε στην περιοχή μια μουσική παράδοση με κανταδόρους και αρκετούς καλλιτέχνες οι  οποίοι όμως είχαν μεμονωμένες μουσικές δράσεις. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1988, δίνοντας « βήμα» σε όλους όσους ένιωθα την ανάγκη να συμμετέχουν οργανωμένα στα μουσικά δρώμενα της περιοχής μας.

Στην αρχή ήταν κοινοτικός ο σύλλογος στη συνέχεια όμως ανεξαρτητοποιήθηκε για διαφόρους λόγους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πόσο αναγκαία είναι για τον άνθρωπο η μουσική;
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν ζει χωρίς την μουσική ο άνθρωπος!  Η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από τη μουσική, συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχέγονων μηνυμάτων της ανθρώπινης υπόστασης. Η μητέρα τραγουδάει στο νεογέννητο. Αν και το βρέφος δεν έχει την αντίληψη να κατανοήσει τα λεκτικά σύνολα, και την εννοιολογική σημασία των λέξεων,  έρχεται η μουσική με τόσο απλό τρόπο, να γίνει ο δίαυλος της επικοινωνίας του μωρού με την μητέρα του. Επίσης πολλές φορές ,συμμετέχουν στις χορωδίες μας κυοφορούσες οι οποίες μας αναφέρουν έκπληκτες ,τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικής κατά τη διάρκεια της γαλουχίας τους. Αυτό το αποδεικνύει η επιστήμη της προγεννητικής αγωγής με ιδιαίτερη της μνεία , σ τα οφέλη της κλασσικής κυρίως μουσικής για το έμβρυο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Γίνονται προσπάθειες ώστε να κατανοήσουν κυρίως οι νέοι γονείς την αναγκαιότητα της μουσικής παιδείας και τ η θετική επιρροή της στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών;
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «Ανέκαθεν παρατηρούνταν προσπάθειες ανάδειξης της σπουδαιότητας που εμπεριέχει η μουσική παιδεία. Από τους Αρχαίους Έλληνες αποδίδονταν μεγάλη βαρύτητα στην πνευματική και την αθλητική άσκηση. Την σημερινή εποχή υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις . Υπήρχε μια σαφής προτίμηση και ένας προσανατολισμός των ατόμων στην απολαβή υλικών αγαθών, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την μουσική και τις τέχνες γενικότερα.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα σας είναι θετική ;
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «Κατά καιρούς είναι ιδιαιτέρως θετική. Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται συνεχώς νέα κύτταρα για να ζήσει .Τ α τελευταία 3-4 χρόνια έχουμε χορωδία ενεργών πολιτών, υπό την έννοια πως δεν απαριθμούμε μόνο απόμαχους της ζωής και συνταξιούχους, οι οποίοι προκειμένου να γεμίσουν τον χρόνο τους ενσωματώθηκαν ως μέλη μας. Δουλεύουμε συστηματικά και σε βάθος με ευχάριστα «καλλιτεχνικά» αποτελέσματα για όλους μας.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Η μουσική μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους κάτω από αυτή την δύσκολη οικονομικοκοινωνική συγκυρία που βιώνει η Νεοελληνική κοινωνία;
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «Κανονικά θα έπρεπε να το κάνει .Πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Τα αποτελέσματα όμως ποικίλουν. Παλαιότερα, μέχρι και πριν από τρία χρόνια μπορώ να πω, ήταν πιο έντονη η σύσφιξη των σχέσεων. Σήμερα δυστυχώς υπερτερούν τα προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων, δεδομένης της χαοτικής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει. Τα άτομα απομονώνονται σε μια εσφαλμένη και διάχυτη αντίληψη, πως με τον αποκλεισμό και την εσωστρέφεια, θα λύσουν τα προβλήματα τους. Θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο πλευρό του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης όλα αυτά τα χρόνια;
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «Πάντοτε. Η εκάστοτε Τοπική Αυτοδιοίκηση στήριζε όλες μας τις προσπάθειες όπου και όταν χρειαζόταν .Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, ο νέος ενιαίος « Καλλικρατικός» Δήμος Ερμιονίδας, έχει θεσμοθετήσει το ετήσιο  Διεθνές Φεστιβάλ που διοργανώνουμε ως σύλλογος και μάλιστα το χρηματοδοτεί εξολοκλήρου. Θα  ήθελα να επισημάνω πως η πόρτα του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε ενεργά μέλη από όλες τις περιοχές του Δήμου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: