Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Για το σκουπίδια στον Σταυρό Διδύμων υπάρχουν ευθύνες αλλά και λύσεις

Με αισθητή την απουσία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώπιον αρκετών πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων η συζήτηση για την δημιουργία Εταιρίας Λαϊκής Βάσης που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια και την ανακύκλωση τους.
Η  εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της «Παρέμβασης Ενεργών Πολιτών Ερμιονίδος» υποστηριζόμενη από το «Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Τις  έντονες  αντιδράσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής προκάλεσαν οι αιχμές της προέδρου της ΠΑΠΟΕΡ  κ. Μαρίας Καρρά   σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις  στον υδροφόρο ορίζοντα, από την λειτουργία του επίμαχου δεματοποιητή του ΧΑΔΑ Διδύμων, και οι αμφισβητήσεις της ιδίας, σχετικά με την τέλεση της ανακύκλωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του  Δήμου.
Η  Δημοτική αρχή από την πλευρά της με επιστολή του απόντα Δημάρχου, προς τους παρευρισκομένους,

αναφέρθηκε στις «Κρυστάλλινες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από τον Ιούλιο του 2010, και που ξεκάθαρα έχουν καταγγείλει την λειτουργία του Δεματοποιητή  σύμμεικτων απορριμμάτων  η οποία αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και την δημιουργία δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς προορισμό». Ως  προτεινόμενη λύση, η πλευρά του κ. Καμιζή,  υποδεικνύει την μέθοδο της «ανακύκλωσης στην πηγή και την κομποστοποίηση –δεματοποίηση του ελάχιστα απομένοντος και μη επικινδύνου περιβαλλοντικά υπολείμματος. Τέλος κρίνεται αναγκαία η άμεση μεταφορά των δεμάτων από τον χώρο του δεματοποιητή, με κρατική δαπάνη, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την εγκατάστασης του εξοπλισμού υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος. Η αλλαγή χρήσης του δεματοποιητή είναι  περιβαλλοντικά νομικά και οικονομικά επιβεβλημένη…»
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σφυρής , ο οποίος και παρέστη, αναφέρθηκε στην άρνηση  της Δημοτικής Αρχής στην δική τους πρόταση, για την επίλυση του επίμαχου θέματος, λέγοντας: «Τον Ιούλιο του 2012 καταθέσαμε πρόταση –λύση για την αυτόνομη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδος, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Η υπάρχουσα κατάσταση στο  Σταυρό των Διδύμων δημιουργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2011, βάσει των εκθέσεων των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μη λειτουργία του Δεματοποιητή, επιλογή της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δημιούργησε την πιο επικίνδυνη εστία μόλυνσης για το περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία. Η  πρόταση συνάδει με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, τη Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της από το ΕΣΠΑ-ΕΠΠΕΡΑΑ. ΤΑΑ. Τα κριτήρια που στηρίζεται η πρόταση είναι τα ακόλουθα:
α) Ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας  ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δημότης,
β) κοινωνικά, οικονομικά, και περιβαλλοντικά κριτήρια, με αναπροσαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού που στηρίζεται στην Ανακύκλωση την κομποστοποίηση στην πηγή, και στην νέα χρήση του δεματοποιητή, ο οποίος αποτελεί προσωρινή λύση,
γ) μέθοδοι φιλικοί προς το περιβάλλον και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Παρέστησαν ακόμη και έκαναν παρεμβάσεις ο Βουλευτής Αργολίδας(ΝΔ) κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Ευρωβουλευτής (ΚΚΕ) κ.Τούσσας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος (ΚΚΕ) κ. Γόντικας, ενώ επιστολή συμπαράστασης απέστειλε ο Βουλευτής Αργολίδας (ΠΑΣΟΚ) κ. Γιάννης Μανιάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: