Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«Απόβαση» Μανιατών στα Γιάννενα και στο Σούλι!

Με ένα επταήμερο ιδιαίτερων και ξεχωριστών εκδηλώσεων τιμάται φέτος η επέτειος των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχει πολυμελής αντιπροσωπεία Μανιατών και Μανιατισσών (άνω των εκατό ατόμων, από Μάνη, Λακωνία και Αθήνα, Πειραιά) με αποστολή να τιμήσουν ιδιαίτερα τους προγόνους τους πολεμιστές τού περίφημου 8ου Συντάγματος που έδωσε σκληρές και φονικές μάχες ιδιαίτερα στις περιοχές της Μανωλιάσας και του Μπιζανίου, αλλά και εν γένει τη διαχρονική σχέση των Μανιατών με τους απελευθερωτικούς αγώνες της Ηπείρου… Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που το καλοκαίρι του 1822 με εκατοντάδες εθελοντές πολεμιστές Μανιάτες έφτασαν στην περιοχή για να ανοίξουν διάδρομο και να απεγκλωβίσουν τους ηρωικούς Σουλιώτες. Ο θρυλικός Κυριακούλης σκοτώθηκε εκεί και η σορός του μεταφέρθηκε και ετάφη στο Μεσολόγγι.
Χθες, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια εντυπωσιακού μνημείου τιμής -μανιάτικου πύργου, στη Μανωλιάσα, που φιλοτέχνησε ο πετρομάστορας Νίκος Μαυροειδόγγονας, με ομιλητή τον εκδότη της «Αδούλωτης Μάνης» Γιώργο Δημακόγιαννη.
Το βράδυ έγινε μεγάλη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων για τη «Συμβολή των Μανιατών στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ηπείρου» με ομιλητή τον ιστορικό συγγραφέα Σαράντο Καργάκο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με δρώμενα, μοιρολόγια (επιμέλεια της φιλολόγου Ελένης Κούβαρη) και χορευτικά συγκροτήματα με χορούς και τραγούδια της Μάνης και της Ηπείρου.
Σήμερα, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, έδρα του Δήμου Σουλίου, θα υποδεχτεί τη μανιάτικη αποστολή η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, Μανιάτισσα στην καταγωγή και θα ακολουθήσει ξενάγηση στα θρυλικά Σουλιοτοχώρια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: