Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σίδερη

Δημήτρης Σίδερης
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδος έπειτα από μια παύση μικρής διάρκειας, επανήλθε από το 2009 καλλιτεχνικά δριμύτερος. Έκτοτε δε, και μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται στους πλέον δραστήριους θεσμικούς φορείς της τέχνης και του Πολιτισμού της Ερμιονίδας.

Η φήμη του, έχει φτάσει σε πολλά μέρη ανά την  Ελλάδα, δεδομένου ότι, η θεατρική του ομάδα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις και στη Αθήνα στο «Θέατρο Πολιτών» με τον «Ματωμένο Γάμο».

Στα έργα όπου οι ανάγκες το απαιτούν, συνεργάζεται κυρίως,  με τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης αποδίδοντας ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό σύνολο θεατρικών και μουσικών ερμηνειών.

Ο πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σίδερης μας παρέθεσε την ακόλουθη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποια είναι, αν μου επιτραπεί ο όρος, η «θεατρική φιλοσοφία» του καλλιτεχνικού σας ομίλου; Υπάρχουν συγκεκριμένες «κατευθυντήριες» ως προς την επιλογή των παραστάσεων που ανεβάζετε;
ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα έλεγα πως όχι. Αυτό που προσπαθούμε πάντα και θέτουμε ως προτεραιότητα είναι να υπηρετήσουμε το νεοελληνικό ρεπερτόριο. Παράλληλα επιχειρούμε « ανοίγματα» ώστε να παρουσιάσουμε και το κλασικό -παγκόσμιο δραματολόγιο, γιατί  τα έργα του αναδεικνύουν πολλές πανανθρώπινες αλήθειες. Από πέρυσι, δίνουμε έμφαση και στο αρχαίο δράμα γιατί θεωρούμε ότι εκεί βρίσκονται οι ρίζες μας και οφείλουμε όλοι να ασχοληθούμε με αυτό. Κάποιοι  στην ομάδα θέλουν να ανεβάζουμε μόνο κωμωδίες. Προσωπικά εγώ, αντιστέκομαι λίγο σε αυτό το «ρεύμα». Δίνουμε μεν, την δέουσα προσοχή και σε αυτό το είδος όμως δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε διασκεδαστές. Ο κόσμος διανύει μια δύσκολη φάση με την οικονομικοκοινωνική κρίση να δεσπόζει ΄και σίγουρα θέλει και να «ξεφύγει» και να γελάσει, όμως η ψυχαγωγία δεν είναι μόνον το γέλιο.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Έχετε δημιουργήσει θεατρικά εργαστήρια για ενήλικους εφήβους και  παιδιά. Ποία η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημα σας;
ΣΙΔΕΡΗΣ: Εφέτος  δραστηριοποιηθήκαμε και σε αυτόν τον τομέα. Ήδη μέσα από τα εργαστήρια μας έχουν έρθει σε επαφή με το θέατρο περίπου 150 παιδιά. Έχουμε δημιουργήσει τμήματα σε σχολικά κτίρια στην Ερμιόνη στο Κρανίδι και στο Πορτοχέλι. Ο υπεύθυνος των μαθημάτων είναι ο αριστούχος του Θεάτρου Τέχνης και ηθοποιός ο Ορφέας Χατζηδημητρίου ο οποίος κατάγεται κατά το ήμισυ και μένει μόνιμα στην Ερμιόνη. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά από την σχολική τους ηλικία την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι ιδιαιτέρως δημιουργικό. .Διδάσκονται κυρίως, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τις μορφές έκφρασης και τον έλεγχο του σώματος. Ας μην ξεχνάμε, πως το θέατρο είναι η συνισταμένη όλων των τεχνών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα παιδιά θα  ανέβουν ενώπιον του κοινού στο σανίδι; Θα διοργανώσετε θεατρικές παραστάσεις για να επιδείξετε το έργο και την ποιότητα των μαθητικών σας εργαστηρίων;
ΣΙΔΕΡΗΣ: «Βεβαίως. Τα παιδιά του γυμνασίου- λυκείου αμέσως μετά το Πάσχα θα παρουσιάσουν τον «Μικρό Πρίγκιπα» του  Aντουάν ντε-Σεν Εξιπερί, ενώ τα παιδιά του δημοτικού θα παρουσιάσουν κάποια δρώμενα από την Ελληνική Μυθολογία τον Ιούνιο. Όσον αφορά για την θεατρική δουλειά που θα επιδείξουν τα εργαστήρια των ενηλίκων θα το ανακοινώσουμε σύντομα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η παλιά αποθήκη της ΦΑΓΕ στο Κρανίδι  μεταμορφώνεται μέρα με την μέρα σε ένα πολυχώρο πολιτισμού.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Πράγματι, θα αποτελεί σύντομα το νέο μας θεατρικό στέκι χωρητικότητας 100 θέσεων. Θα μπορούν να το χρησιμοποιούν δωρεάν τα σχολεία και Δήμος, και γενικότερα όλοι οι φορείς της περιοχής που έχουν κοινωνικό ή δημόσιο χαρακτήρα. Οι ιδιώτες θα μπορούν να κάνουν χρήση καταβάλλοντας ένα μικρό οικονομικό τίμημα μόνον για να καλύπτονται τα όποια λειτουργικά έξοδα σε περίπτωση δηλαδή που πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η εκάστοτε δημοτική Αρχή και το τονίζω προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, θα μπορούσε να είχε συνδράμει  διαχρονικά περισσότερο στη πολυδιάστατη προσπάθεια που επιχειρεί ο  ΘΟΕ ; 
ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν έχουμε παράπονα. Με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχουμε και οφείλουμε να έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Δεν ανταγωνιζόμαστε και λειτουργούμε συμπληρωματικά. Και από την τωρινή Δημοτική Αρχή έχουμε συνάψει καλές σχέσεις, καθώς μας υποστηρίζουνε ποικιλοτρόπως Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου μας παραχώρησαν αμέσως άδεια για την λειτουργία των μαθητικών εργαστηρίων στις διάφορες σχολικές αίθουσες όπου διεξάγονται κάθε Σάββατο. Και εμείς βέβαια από την πλευρά μας θα διοργανώσουμε δωρεάν παραστάσεις το καλοκαίρι για τους δημότες της Ερμιονίδας.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πότε εκτιμάτε πως  θα εγκαινιάσετε τον νέο σας θεατρικό χώρο στο Κρανίδι;
ΣΙΔΕΡΗΣ: Είστε οι πρώτοι που το ανακοινώνουμε δημοσίως. Φιλοδοξούμε να κάνουμε την πρεμιέρα μας στις 23 Φεβρουαρίου ανεβάζοντας την  «Χαρτοπαίχτρα» του Ψαθά. Θα ήθελα να ανακοινώσω πως όταν ολοκληρώσουμε την διαμόρφωση του νέου μας θεατρικού χώρου θα υπάρξει πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα όλων των καλλιτεχνικών δράσεων που θα λαμβάνουν χώρα, είτε πρόκειται για την έναρξη της κινηματογραφικής λέσχης είτε για μια διάλεξη κτλπ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι 100 θέσεις του νέου σας θεάτρου είναι λίγες για τον κόσμο της Ερμιονίδας;
ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα έλεγα πως είναι λίγες αλλά και πάρα πολλές ταυτόχρονα! Υποστηρίζω το δόγμα που αναφέρει ότι το « Άριστο είναι ο εχθρός του καλού». Το συγκεκριμένο θέατρο είναι προϊόν της συλλογικής εθελοντικής εργασίας των μελών μας και κυρίως των νέων παιδιών. Ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει μας αγαπά και μας στηρίζει. Τα εισιτήρια που θα διατίθενται για τις παραστάσεις μας είναι ιδιαιτέρως οικονομικά διότι δεν θέλουμε να κάνουμε την τέχνη απαγορευτική για τον κόσμο. Εκτιμώ πως μέσα από τις πολλές παραστάσεις που θα πραγματοποιήσουμε στη συνέχεια θα καλύψουμε τους πάντες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: