Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ιωάννης Σιαχάμης: «Ο αστυνομικός πρέπει να είναι και είναι φίλος με τον πολίτη»

Ιωάννης Σιαχάμης
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη στο γραφείο του, τον εκτελούντα χρέη Αστυνομικού Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας κ. Ιωάννη Σιαχάμη, του οποίου το όνομα, συνδέθηκε τους τελευταίους μήνες, με σημαντικές επιτυχίες, κατά του οργανωμένου εγκλήματος, στην περιοχή.  Ο ίδιος  μας παρέθεσε, την ακόλουθη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Που θα εστιάσει  την προσοχή της,  η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας,  ενόψει των ημερών  Πάσχα;
ΣΙΑΧΑΜΗΣ: Παντού! Όλες οι διαθέσιμες  δυνάμεις αστυνόμευσης,  της περιφερειακής μας ενότητας,  θα είναι «επί ποδός»,  καθ όλη την διάρκεια των εορταστικών ημερών. Συνήθως αυτή την περίοδο,  παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας. Βασικό μας μέλημα,  είναι η φύλαξη  των στόχων παντός «οικονομικού ενδιαφέροντος», όπως των τραπεζικών υποκαταστημάτων, των εμπορικών κέντρων, αλλά και των χώρων  μαζικής προσέλευσης του κόσμου, όπως στους Ιερούς Ναούς , τους σταθμούς που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό. Επίσης, θα  τεθούν σε ισχύ,  αυξημένα μέτρα «τροχονόμευσης» σε όλο το οδικό μας δίκτυο. Εφέτος δε, θα είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί, στο θέμα της εμπορίας και χρήσης των βεγγαλικών και των κροτίδων. Θα ήθελα να κάνω έκκληση, απευθυνόμενος κυρίως στους γονείς, να μην επιτρέπουν στα παιδιά  την χρήση τους,  ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα.  Οφείλω να τονίσω, πως τόσο η εμπορία, όσο και η χρήση τους, είναι παράνομη και ο ισχύον νόμος,  προβλέπει αυστηρές ποινές και κυρώσεις για όλους τους παραβάτες.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: κ. Διευθυντά,  Οι  πολίτες της Αργολίδας, αναγνωρίζουν με την στάση τους, τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες, μέσα από τις οποίες καλούνται οι αστυνομικοί, να τους υπηρετήσουν;
ΣΙΑΧΑΜΗΣ: «Προσωπικά έχω εισπράξει, πως το σύνολο των πολιτών θέλει την αστυνομία δίπλα του. Ακούω και βλέπω, από τις επαφές που έχουμε με τον κόσμο, πως αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Όλοι οι αστυνομικοί της Αργολίδας, προσπαθούν τα μέγιστα καθημερινά, και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις, που έχει από αυτούς η κοινωνία, αλλά και η Πολιτεία. Θέλω να επισημάνω, πως είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε,  παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες «περί ρουφιάνων» και να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ο αστυνομικός πρέπει και είναι,  φίλος με τον πολίτη».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Το γεγονός της συνύπαρξης δυο σωφρονιστικών καταστημάτων στην Αργολίδα, δημιουργεί «κενά» στην αστυνόμευση της περιοχής;
ΣΙΑΧΑΜΗΣ: «Έχουμε υπό την εποπτεία μας,  τις δικαστικές αλλά και τις αγροτικές φυλακές. Το πρόβλημα εντοπίζεται, στην ύπαρξη υπεράριθμων κρατουμένων. Αναγκαζόμαστε σε πολλές περιπτώσεις ,να κάνουμε τις μεταγωγές από και  προς τα δικαστήρια  και στα Νοσοκομεία. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη εξέγερση όπου έπρεπε να επέμβουμε.. Όλα αυτά, ασφαλώς και δημιουργούνε «κενά», στην προβλεπόμενη καθημερινή αστυνόμευση της γεωγραφικής μας ενότητας,  διότι αν γίνει κάτι, είμαστε υποχρεωμένοι  να απασχολήσουμε ένα μεγάλο μέρος, των δυνάμεων καταστολής που διαθέτουμε»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δεδομένου ότι και  στην κοινωνία της  Περιφερειακή μας Ενότητας, είναι υπαρκτό  το φαινόμενο της «πολυεθνότητας» με τα αναπόσπαστα χαρακτηριστικά  του,  όπως είναι  η συνύπαρξη ετερόκλητων στοιχείων.  Ποιές εθνότητες  εξ αυτών, καταλαμβάνουν τα «πρωτεία στην εγκληματικότητα;»
ΣΙΑΧΑΜΗΣ: «Ακούστε. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι  «Ρομά» έχουν  15-20 καταυλισμούς σε όλη την Αργολίδα και είναι περίπου επισήμως καταγεγραμμένοι γύρω στους οκτακόσιους, σε συνδυασμό με τα χαμηλό μορφωτικό και βιοτικό τους επίπεδο,  αλλά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους κύκλους τους,  παρουσιάζουν αξιόλογη παραβατική συμπεριφορά στην περιοχή μας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως όλοι  οι Ρομά είναι έτσι. Μια άλλη ομάδα που παρουσιάζει υψηλή εγκληματικότητα,  είναι οι οικονομικοί μετανάστες, πολλοί από τους οποίους  εξακολουθούν να διαμένουν στην Αργολίδα παράνομα. Από τις στατιστικές μας αναφορές ψηλά στα περιστατικά είναι οι σπείρες που αποτελούνται  κυρίως από Αλβανούς και Ρουμάνους διαρρήκτες και κλέφτες. Το άλλο αξιόλογο χαρακτηριστικό στην περιοχή  μας είναι η εγκληματικότητα  από… «επισκέπτες»!. Πράγματι  τον τελευταίο καιρό, εκδράμουν εγκληματικές συμμορίες από όμορες περιφέρειες αλλά κυρίως από την Αττική έχοντας «στοχοποιήσει» μια περιοχή της Αργολίδας δύσκολη στην αστυνόμευση, η οποία εκτίνεται από τα όρια της Κορινθίας μέχρι και το Κρανίδι.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναφερθήκατε στο Κρανίδι, που ως γνωστόν, βρίσκεται στην Ερμιονίδα. Θεωρείται «εκ φύσεως»,  μια δύσκολη γεωγραφική ενότητα, ως προς την αστυνόμευση…
ΣΙΑΧΑΜΗΣ: «Η Ερμιονίδα είναι γνωστή  για τον αυξημένο αριθμό περιστατικών, που σχετίζονται με επιχειρήσεις αποβίβασης λαθρομεταναστών, και γενικότερης λαθρεμπορίας. Η περιοχή αυτή, ενισχύεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας,  τέσσερις φορές την εβδομάδα, με νυχτερινές περιπολίες των Ομάδων Πρόληψης  Καταστολής, πού χάριν στην αποτελεσματικότητα τους, σημειώσαμε εκεί  το τελευταίο  χρονικό διάστημα αρκετές  σημαντικές επιτυχίες.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εντοπίζονται επιπρόσθετα, ιδιαίτερα δεδομένα στην Αργολίδα, τα οποία ενδεχομένως να δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες για την επαρκή αστυνόμευση της;
ΣΙΑΧΑΜΗΣ: «.Η περιοχή μας έρχεται δεύτερη μετά την Αθήνα σε «επισκεψιμότητα» επίσημων και υψηλών  προσώπων. Στο Ναύπλιο όπως ξέρετε, έρχεται  ο Πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Βουλής, έχει σπίτι στην Ερμιονίδα. Είμαστε ένας διάσημος «τουριστικός νομός» με αρκετούς  δημοφιλείς προορισμούς. Προσελκύουμε το ενδιαφέρον, πολλών επισήμων και πολιτικών προσώπων, από όλα τα μέρη του κόσμου. Αντιλαμβάνεστε, πως στην προσπάθεια μας να ανταπεξέλθουμε και να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας,  για τέτοιου είδους επισκέψεις, πραγματοποιείται μια μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων μας.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο μέσος αστυνομικός,  με τις όποιες μισθολογικές περικοπές έχει υποστεί, καλείται να δώσει σήμερα μια δύσκολη μάχη με την εγκληματικότητα, η οποία διαφαίνεται πως  «καλπάζει». Τον επηρεάζουν οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες;
ΣΙΑΧΑΜΗΣ: Όλος ο κόσμος έχει πρόβλημα. Και εμείς οι Αστυνομικοί,  ζούμε μέσα στην κοινωνία. Οπωσδήποτε η δουλειά  μας έχει μια ιδιαιτερότητα, διότι καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι,  με τον κίνδυνο. Δίνουμε έναν σκληρό αγώνα.  Όμως,  η  Ελληνική Αστυνομία εξελίσσεται. Οι υπηρεσίες της αντιμετωπίζουν πλέον το  έγκλημα,  με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους,  ώστε  να αντισταθμίσουν  και  να ανακόψουν,  την δική του εξελικτική πορεία. Είμαστε όλοι,  έξω στους δρόμους και δίνουμε μάχη. Η Πολιτεία  θα μπορούσε να  δώσει κάποια έμφαση,  στην υλικοτεχνική αναβάθμιση της Αστυνομίας. Έτσι θα προστατέψει και εμάς και το έργο της Υπηρεσίας. Τώρα,  όσο για τα «οικονομικά» είναι ένα θέμα, αλλά αφορά τους πάντες. Και ποιος μέσος πολίτης,  δεν αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικής φύσεως προβλήματα;  Όμως όλοι  μας, έχουμε παιδιά οικογένειες και ζούμε στην ίδια πόλη. Σήμερα είμαστε αστυνομικοί αύριο πολίτες. Το έγκλημα το αντιμετωπίζουμε από κοινού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: