Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Παύλεια:Στην Κόρινθο γνωρίζουν να θυμούνται και να τιμούν

Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος
Τα έβδομα κατά σειράν «Παύλεια», γιορτάζονται από 23 Ιουνίου έως Ιη Ιουλίου, με πρωτοβουλία του Επισκόπου Κορίνθου, Μητροπολίτου κ.κ. Διονυσίου.
Χωρίς ο εορτασμός να μεταλλάσσεται σε πανηγύρι, για μια ακόμη φορά, η αναφορά στον ιδρυτή της εκκλησίας της Κορίνθου, θα μας θυμίσει:
-Τα όσα έγραφε ο μοναδικός Φώτης Κόντογλου: «Λοιπόν, όποιος διαβάζει τις επιστολές του Αγίου Παύλου με τη χοντρή αντίληψη που έχει ο σαρκικός άνθρωπος, είναι σαν το στραβό που ψηλαφά τον τοίχο χωρίς να καταλαβαίνει που βρίσκεται».
-Τον εξαίρετο Ανδρέα Καραντώνη που γράφει γι’ αυτόν στο «Στοχασμοί για τον Απόστολο των Εθνών», «Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με τον προορισμό να πραγματοποιήσουν βαθύτατες μεταβολές, ριζικές και πάγιες, στη ζωή των ανθρώπων».
-ή, όπως μας θυμίζει ο Αλ. Κουκουλάς, τον Καρλάϊλ, που αναφέρει για τον Παύλο «το έργο του το αθάνατο, το διαλαλούν καθημερινά οι αμέτρητες καμπάνες της Χριστιανοσύνης, όλης της οικουμένης. Είναι ο οικοδόμος του χριστιανικού ναού, ο αρχιτέκτονας και ο λειτουργός συγχρόνως της εκκλησίας μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος έρχεται στην Κόρινθο
Αύριο, Παρασκευή, 28 Ιουνίου του 2013 και ώρα 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου της Κορίνθου, ο Μέγας Συνοδικός Εσπερινός, με την συμμετοχή του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου καθώς επίσης των Σεβασμιότατων των Συνοδικών Μητροπολιτών, των Αρχιερέων και του Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου ο οποίος θα συνοδεύεται από τους κληρικούς των εκκλησιών της Μητρόπολης Κορινθίας.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 8.30 π.μ., θα τελεστεί πανηγυρική Πολύ -αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, στις 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Κόρινθο στο «βήμα του Γαλλίωνος», Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Τα προηγηθέντα
Την Κυριακή της Πεντηκοστής 23 Ιουνίου, στις 7:00 το πρωί, στον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που σηματοδότησε την έναρξη των «Ζ΄ Κορίνθου Παυλείων», Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.
Στις 07:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον ίδιο Ιερό Ναό πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Αγία Τριάδα.
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 24 Ιουνίου, στις 7:00 το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Όρθρου της Δεσποτικής Εορτής και κατόπιν η Θεία Λειτουργία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 7:30, στα Προπύλαια του ιδίου Ναού έγινε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Ενδόξου Ουρανοβάμονος Παύλου, όπως και των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος των Αγίων της Κορινθίας και θα τελεσθεί Δέηση. Πρόκειται για τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αποστόλου Ιάσωνος εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, μαθητού του Αποστόλου Παύλου, του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν αγίοις Πατρός ημών Μακαρίου Κορίνθου, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Οσίου Πατρός ημών Νίκωνος του Νέου, η τιμία κάρα του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, η τιμία κάρα της Οσίας μητρός ημών Υπομονής και η τιμία χείρα του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου.
Ακολούθησε στις 08:00 μμ και μέχρι την 01:00 πρωινή ώρα, η τέλεση του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού και του Όρθρου πάντων των εν τη Κορινθία διαλαμψάντων Αγίων, καθώς και της Θείας Λειτουργίας κατά το Αγιορειτικό Τυπικό. Θα ψάλλει η συνοδεία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Πλάτωνος Κρικρή.

(Τα Ιερά Λείψανα του Πολιούχου και Προστάτου της Κορίνθου και των λοιπών μεγάλων αγίων θα μείνουν προς προσκύνηση από τον ευσεβή λαό της Κορινθίας από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της εορτής του Αποστόλου Παύλου (29 Ιουνίου).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: