Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τι κερδίζει η Τουρκία από το «νέο σχέδιο Ανάν»

Με ένα άκρως εμπεριστατωμένο άρθρο ο παλαίμαχος και πολύ γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Sami Kohen, παραθέτει τα μεγάλα οφέλη που θα υπάρχουν αφ’ ενός για το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου και αφ’ ετέρου για την ίδια την Τουρκία από την αναμενόμενη «επίλυση» του Κυπριακού. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους από τα όσα δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί.
Το άρθρο έχει τον άκρως ενδεικτικό τίτλο,  «Bu fοrsat kacmalο», δηλαδή, «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία»,
Σύμφωνα λοιπόν με τον Sami Kohen, τα πραγματικά μεγάλα οφέλη της τουρκικής πλευράς από την συμφωνία για την επίλυση, (βλέπε παράδοση της Κύπρου), του Κυπριακού, θα είναι τα εξής:
1) Θα αναγνωριστεί για πρώτη φορά διεθνώς το ψευδοκράτος, που μέχρι σήμερα κανείς δεν το αναγνώριζε, σαν ισότιμος συνέταιρος του νέου κρατικού μορφώματος και θα μετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2) Θα καταργηθεί το εμπάργκο που μέχρι σήμερα ίσχυε για τα κατεχόμενα και φυσικά με όλα αυτά θα υπάρξει ευημερία και αγαλλίαση για το κατοχικό κράτος.
3) Θα σταματήσει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξ αιτίας  της σκανδαλώδης εμμονής της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ισότιμο κράτος μέλος της. Η δημιουργία της λεγόμενης «Ενωμένης Κύπρου», θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
4) Θα πάψουν να υπάρχουν τα χρόνια προβλήματα που δημιουργούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό,
5) Αλλά φυσικά το πιο σημαντικό από όλη αυτή την ιστορία, (που για πολλούς εξ αιτίας του γίνεται), είναι η ισότιμη συμμετοχή του ψευδοκράτους στα οφέλη και στα κέρδη από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.
 Η τουρκική «βουλιμία» δεν έχει όρια και τα νεοοθωμανικά τερτίπια της Άγκυρας, αφού ελευθερωθούν από το Κυπριακό, θα μας βλέπουν πια σαν ένα ώριμο «ορεκτικό».
 Θα μου πείτε τώρα ποιος ενδιαφέρεται για όλα  αυτά; Ενδιαφέρονται οι ένστολοι, οι ρασοφόροι, οι γραβατωμένοι πολιτικοί;  Άραγε αυτή η χώρα υπάρχει ακόμα, ή ζούμε μοναχά στις απατηλές ψευδαισθήσεις μας;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος –Συγγραφέας -Τουρκολόγος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κανένας της Χρυσής Αυγής ή του Εθνικού Μετώπου, που όπως δηλώνουν είναι εθνικιστές, να μας πει με λίγα λόγια ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ από την εξέλιξη αυτή;