Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Δώρο στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου, 7 Η/Υ, 2 εκτυπωτές και 2 βιντεοπροβολείς, από την Γαλλική Δημοκρατία

Την Τετάρτη 18-6-2014 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου εκδήλωση αποδοχής δωρεάς εκπαιδευτικού υποστηρικτικού υλικού. Η δωρεά δόθηκε από την Γερουσία της Γαλλικής Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Δ/ντή του σχολείου κ. Ιωάννη Δημαράκη. Πρόκειται για χορηγία, που συνίσταται σε εκπαιδευτικό υλικό, απολύτως χρήσιμο για τις λειτουργικές ανάγκες του σχολείου και κοστολογείται σε 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το σχολείο παρέλαβε 7 Η/Υ, 2 εκτυπωτές και 2 βιντεοπροβολείς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γάλλος Γερουσιαστής κ.  Robert del Picchia,


υπεύθυνος για τους Γάλλους που ζουν στο Εξωτερικό, η κα.  Nelly Muller επιτετραμμένη για τους Γάλλους της Ανατολικής Μεσογείου, η κα. Odile Cobacho   υπεύθυνη   μορφωτικών υποθέσεων της Γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα και Δ/ντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, ο Σχολικός Σύμβουλος της Γαλλικής Γλώσσας  κ. Στέλιος Μαρκαντωνάκης, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Φίλοι της Γαλλίας στην Αργολίδα», καθηγητές της Γαλλικής γλώσσας και οι καθηγητές του Λυκείου Κρανιδίου.
Σ’ αυτή την εκδήλωση ο Δ/ντής του σχολείου ευχαρίστησε τον Γάλλο Γερουσιαστή, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής της Γαλλικής Γερουσίας που ενέκρινε το ποσό της χορηγίας και την κα.  Muller η οποία υπέδειξε την κατάλληλη «οδό» για την επιτυχή κατάληξη του αιτήματος. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Μαρκαντωνάκη και την καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας κα. Στογιάννου Ελένη, οι οποίοι βοήθησαν στην αλληλογραφία του σχολείου με τους Γάλλους.
Στη συνέχεια ο Δ/ντής του σχολείου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο Λύκειο Κρανιδίου φιλοξενούνται, εδώ και έξι χρόνια, μαθητές με Ελληνογαλλική καταγωγή, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία τα απογεύματα να μετέχουν της Γαλλικής παιδείας, να γίνονται κοινωνοί της Γαλλικής γλώσσας, της Γαλλικής κουλτούρας και της ιστορίας.
Επίσης είπε ότι αυτή τη σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα συνεργασίας του Λυκείου Κρανιδίου με το σχολείο Marc Bloch του Στρασβούργου με θέμα την «ελιά», κατά τη διάρκεια του οποίου Έλληνες μαθητές του Λυκείου Κρανιδίου, τον Μάρτιο του 2014, επισκέφθηκαν το Στρασβούργο και τον προσεχή Νοέμβριο αναμένονται στο Κρανίδι Γάλλοι μαθητές συμμετέχοντας στο ίδιο πρόγραμμα.
Τελειώνοντας ο Δ/ντής του σχολείου είπε: «Οι λαοί μας, Έλληνες και Γάλλοι έχουν δεσμούς φιλίας από το παρελθόν, έχουν πνευματική συγγένεια, που σχετίζεται με το ελεύθερο, το υπερήφανο, το ανυπότακτο, το γενναίο, αρετές που ξεκίνησαν από την Αρχαία Ελλάδα, αναγεννήθηκαν την εποχή του Γαλλικού και του Ελληνικού διαφωτισμού και οδήγησαν στην Γαλλική και την Ελληνική Επανάσταση.
Συνταξιδιώτες λοιπόν και συναγωνιστές οι λαοί μας, πορεύονται παράλληλα από το παρελθόν μέχρι σήμερα και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύω ότι  εκδηλώσεις σαν τη σημερινή βοηθούν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας και την ενίσχυση της  Ελληνογαλλικής φιλίας.»
Ακολούθως μίλησε ο Γάλλος Γερουσιαστής ο οποίος είπε ότι το ποσό της χορηγίας είναι μικρό αλλά δίνεται με πολλή αγάπη και ότι όπως στην Ελλάδα έτσι και στη Γαλλία υπάρχει οικονομική κρίση. Επίσης είπε ότι υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε ότι υπήρξε μια περίοδος που οι Έλληνες έμαθαν από τους Γάλλους, αλλά εδώ και 2.000 χρόνια οι Γάλλοι μαθαίνουν από τους Έλληνες.
Ο Γάλλος Γερουσιαστής έδωσε συγχαρητήρια στον Δ/ντή και στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου για τις εκπαιδευτικές συνεργασίες του Λυκείου Κρανιδίου με ξένα σχολεία, τις οποίες θεωρεί πολύ σημαντικές. Με αφορμή αυτές τις συνεργασίες, πρότεινε ο Δήμος Ερμιονίδας να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με έναν Δήμο της Γαλλίας και γι’ αυτόν το σκοπό δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά μπορεί να βοηθήσει.

Τέλος ακολούθησε μια μικρή δεξίωση με τοπικά εδέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: