Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΕΡΜΙΟΝΗ: «Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα»

Τη  Δευτέρα 23 Ιουνίου η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης με τη συνεργασία του Ν. Π. Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Πολιτισμού & Παιδείας, για άλλη μια φορά βρέθηκαν κοντά στην παράδοση και παρουσίασαν την αναβίωση του εθίμου: «Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα». Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στον εμπνευστή και δημιουργό αυτής της εκδήλωσης, Αντώνη Πάλλη.
Πλήθος κόσμου, που παρευρέθηκε στο λιμάνι της Ερμιόνης, παρακολούθησε μια φαντασμαγορική εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με την είσοδο των κοριτσιών πάνω στα άλογα και των μικρών λαμπαδηδρόμων να ακολουθούν.


Συνεχίστηκε με την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα από τις νέες κοπέλες και έκλεισε με τους καθιερωμένους παραδοσιακούς χορούς και το πήδημα της φωτιάς.
Με τη γιορτή αυτή αφενός αναδείχτηκε ένα σημαντικό κομμάτι της ερμιονίτικης παράδοσης και αφετέρου οι ενεργοποίηση  και  η μαζική συμμετοχή των νέων, έστειλε σ` όλους το μήνυμα, ότι η νέα γενιά στηρίζει την παράδοση, στηρίζει τον πολιτισμό και μπορούμε να βασιζόμαστε σ` αυτή για ένα καλύτερο αύριο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, ο τέως Δήμαρχος Κρανιδίου και νεοεκλεγείς δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Πολιτισμού & Παιδείας κ. Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Θερμησίας κ. Ηλίας Κατσάβελας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Σιδέρης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας, πολλοί φίλοι και επισκέπτες της Ερμιόνης.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σ `όλους αυτούς που συντέλεσαν σ` αυτή την επιτυχία. Στα μέλη της Επιτροπής: κ.κ. Θεοδότη Σκλαβούνου, Μαρία Πάλλη, Κατερίνα Χατζηζήση - Σκκούρτη και Σούλα Οικονόμου για τη σημαντικότατη προσφορά τους στην επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης μας. Στις κ.κ. Μαριλένα Δημαράκη και Κέλυ Μήτσου για την εξαίρετη παρουσίαση του ιστορικού και του δρώμενου του εθίμου.
Οι οργανωτές απεύθυναν δημοσίως, «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο χοροδιδάσκαλό μας Θανάση Μαλτέζο και στους νέους μας που με πολύ θέρμη αγκάλιασαν τη γιορτή μας και παρουσίασαν  χορούς της πατρίδας μας, με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
Ευχαριστούμε θερμά τους μικρούς μας φίλους που κι εφέτος έκαναν αισθητή την παρουσία τους ως λαμπαδηδρόμοι και τους δεκάδες εθελοντές για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφεραν.
Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: Café Υouth, ταβέρνα Σπυρανδρέας, αρτοποιία Δρούγκα, και ταβέρνα Παραδοσιακό για την οικονομική στήριξη τους».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σας που αναδικνυετε μας ,και χαιρομε που τα νεα παιδια την ακολουθουν ,ισως θα επρεπε ολοι να δωσουμε μιαν αξεια σε αυτες τις ομορφες παραδοσεις μας