Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Δημήτρης Γαλάνης: Ο πιο τιμημένος Έλληνας Εικαστικός Καλλιτέχνης στην Ευρώπη. Με έκθεση έργων του, η Τρίπολη υποστηρίζει την διεκδίκηση της υποψηφιότητά της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Την Κυριακή 28η Σεπτεμβρίου έγιναν στην αίθουσα τέχνης «Κούρος», στην Τρίπολη, τα εγκαίνια έκθεσης έργων του «πιο τιμημένου Έλληνα Εικαστικού Καλλιτέχνη στην Ευρώπη» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παυλής.
Τα εγκαίνια στα οποία παρέστη και ο Τριπολιτσιώτης Καλλιτέχνης και πρώην Αυτοδιοικητικός, κ. Δημήτρης Ταλαγάνης, ξεκίνησαν με σύντομη ομιλία του Αρκαδικής καταγωγής Συλλέκτη κ. Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου ο οποίος τόνισε την προσφορά του Δημήτρη Γαλάνη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Μιλώντας, στην συνέχεια ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής Δημήτρης είπε μεταξύ άλλων:


«Έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε σήμερα μια πολύ σημαντική έκθεση χαρακτικής, με θέμα την προσωπικότητα ενός μεγάλου Έλληνα και ενός σπουδαίου Ευρωπαίου, που έζησε στο Παρίσι, την εποχή των μεγάλων ανατρεπτικών κινημάτων της Σύγχρονης Τέχνης.
Ο Δημήτρης Γαλάνης είναι ο πιο τιμημένος Έλληνας Εικαστικός Καλλιτέχνης στην Ευρώπη. Μέλλος της Γαλλικής Ακαδημίας, με Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής, καθηγητής
Η εποχή του ήταν η εποχή των μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη, αλλαγών που σάρωσαν αυτοκρατορίες, άλλαξαν τις κοινωνίες και τους χάρτες.
Ο Δημήτρης Γαλάνης ήταν εκεί! Μαζί με όλα αυτά τα «ιερά τέρατα», όπως ο Μπράκ, ο Πικάσσο, ο Ματίς ο Ντερέν και πολλοί άλλοι,  που έφεραν ανατροπές στις φόρμες έκφρασης του Ανθρώπινου Πνεύματος.
Ήταν εκεί επίσης ως στρατιώτης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν εκεί, όταν έχασε τον γυιό του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βρέθηκε  στο Παρίσι το 1900, κερδίζοντας ένα διαγωνισμό γελοιογραφίας. Κέρδισε την εκτίμηση  μιας πολύ δύσκολης γενιάς. Όχι μόνο για την οξύτητα του πνεύματός του ή για τις τεχνικές του. Ούτε γιατί μεταχειρίστηκε κάποιου είδους τερτίπια για τη φήμη του.
Αντίθετα εγκατέλειψε το προσκήνιο των πειραματισμών, όταν αυτό άρχισε να υποκύπτει στους πειρασμούς του εντυπωσιασμού. Συγκρούστηκε μάλιστα ασυμβίβαστα γι’ αυτό και αφιερώθηκε στην μεγάλη του αγαπημένη: Τη Χαρακτική.
Αν και οι Γάλλοι τον θεωρούν δικό τους, αυτός ενέπνευσε πολλούς νέους Έλληνες χαράκτες και αποτέλεσε πρότυπό τους, δίδαξε μάλιστα τη χαρακτική σε πολλούς Έλληνες εικαστικούς.
Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους χαράκτες, του 20ου αιώνα, όμως αυτό που τον διέκρινε είναι η προσωπικότητά και η διάνοιά του.
Όποιος έρχεται σε επαφή με το ζωγραφικό και το τεράστιο χαρακτικό έργο του Δημήτρη Γαλάνη, απολαμβάνει ένα γνήσιο διανοητικό ταξίδι στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, ως τις βαθύτερες πηγές του Ευρωπαϊκού Ουμανισμού.
Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε γιατί επιλέχθηκε αυτή η έκθεση να περιληφθεί στην προετοιμασία που κάνει η Πόλη μας για την διεκδίκηση του Τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Ανοίγουμε με αυτό τον τρόπο τη δική μας περιήγηση στις Ευρωπαϊκές Αναζητήσεις. Ξεκινώντας από τις αρχές του 20ου αιώνα θα φθάσουμε ως τις μέρες μας.
Μπορείτε να θεωρήσετε τη σημερινή έκθεση ως ένα «εισαγωγικό γεγονός».
Το ίδιο το θέμα της Έκθεσης θα μας απασχολήσει και πάλι στο πρόγραμμα της προετοιμασία μας, αναπτυγμένο με μια πολύπλευρη σύνθεση εκδηλώσεων και μάλιστα όχι μόνο εικαστικών.
Όμως όλα αυτά θα τα συναντήσουμε καθώς θα εκτυλίσσεται η υποψηφιότητά μας.
Σήμερα υπάρχουν πολλοί παρόντες, ειδικότεροι εμού που μπορούν να αναλάβουν την περιήγησή σας στην έκθεση, την οποία σας εύχομαι να απολαύσετε»!


Δεν υπάρχουν σχόλια: