Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Έκθεση Γλυπτών και Χαρακτικών του Francesco Moretti στο ΦΟΥΓΑΡΟ


Νέα και παλαιότερα γλυπτά και χαρακτικά του Ιταλού καλλιτέχνη Francesco Moretti εκτίθενται στην έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στο Φουγάρο και είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας του, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.


Ο Francesco Moretti είναι συνεργάτης των Εργαστηρίων του Φουγάρου και είχε πρωτοπαρουσιάσει στο Ναύπλιο τη δουλειά του στην «Αίθουσα Τέχνης» της αείμνηστης Μαρίας Γκούμα το 2006. Είναι η πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση που παρουσιάζεται στο Ναύπλιο από τότε.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από το φυσικό κόσμο καθώς και κάποια μοναδικά έργα χαρακτικής τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής του τεχνικής πλέξης τυπωμάτων που προέρχονται από μήτρα λινόλεουμ.
Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από μεταλλικά μέρη, ελάσματα, καρφιά, κ.α, κυρίως όμως από παλιά εξαρτήματα μηχανών. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Λεούδη, «η μηχανή, που αποτέλεσε τον καθοριστικό μοχλό στην καταστροφική δράση του ανθρώπου απέναντι στη φύση, αποσυντίθεται για να εξυπηρετήσει αυτή τη φορά ένα "οικολογικό" όραμα».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 21 Αυγούστου 2016

Γνωριμία με τον Francesco Moretti francescomoretti.blogspot.gr
Ο Francesco Moretti γεννήθηκε στην Πίζα το 1973. Είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκκα (1992) και αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη ζωγραφική και τη χαρακτική και διπλωματική εργασία πάνω στο έργο του Frank Stella.
Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ιταλία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Ελβετία, μεταξύ άλλων στο Ίδρυμα Ifitry στο Μαρόκο, στο Ίδρυμα Bisonte στη Φλωρεντία, στο Δήμο Ιωαννίνων, στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, στο Μουσείο Σύγxρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννης στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου και στο Φουγάρο όπου και διδάσκει μαθήματα εικαστικών τεχνών, στο ΣΕΚ Επιδαύρου και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου. Από τον Αύγουστο του 2005 ζει στο Ναύπλιο όπου διατηρεί το εργαστήρι του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: